Mihelis i “hjundai” na pol-poziciji u Makauu

Vozač “hjundai elantre” Norbert Mihelis postigao je najbrži krug u Q2 rundi kvalifikacija na finalnoj rundi TCR Svetske turneje u Makauu i vremenom 2:27.966 obezbedio je pol-poziciju za subotnju trku.

Istovremeno, on je osvojio i 15 bonus poena koji su ga popeli na čelo tabele. Mađar sada ima 6 bodova više od Jana Erlahera i 10 više od Roba Hafa.

Drugo vreme zabeležio je Norbijev timski kolega Mikel Askona, pa su dva BRC “hjundaija” provizorno okupirala prvi startni red, ali je potom ustanovljeno da je Španac blokirao Hafov “audi” u poslednjem brzom krugu britanskog takmičara.

Stoga je Askona kažnjen pomeranjem tri mesta unazad na startnoj rešetki, pa će umesto drugi, startovati peti. Tako će se iza Mihelisa poređati Erlaher u “lynk&co03”, Nestor Đirolami u “hondi sivik” i Haf.

Već u prvoj rundi kvalifikacija, BRC vozači pokazali su brzinu, Askona se plasirao ispred Mihelisa, Ma Ćinghua bio je treći i najbolji u Cijan rejsing Lynk&Co armadi, a Haf je dovezao Komtuju “audi” do četvrte pozicije.

U Q1 sesiji startovalo je 18 takmičara, trojica lokalnih trkača nisu postigla vreme u intervalu od 107% u odnosu na najbržeg, a još trojica zabeležila su plasman van prvih 12 i nisu prošla u Q2.

U Q2 rundi Mihelis je od početka diktirao tempo i bio je na čelu poretka u momentu kada je istaknuta crvena zastava zbog udesa Marka Butija u trećoj BRC “elantri”.

U nastavku sesije, vremena su dodatno poboljšavana, a na vrhu je vođen tromeč izneđu Mihelisa, Erlahera i Askone. Odlučujućih i konačnih Norbijevih 2:27.966 (prosek 148,8 km/h) ujedno je i rekordno vreme TCR kategorije na stazi Makau Guja.

Zbog problema sa strujom na “siviku” Đirolami nije mogao da izvede drugi kvalifikacioni Q2 pokušaj, ali je svejedno ostao provizorno četvrti. Haf je imao peto vreme, s tim što se odmah požalio da ga je Askona blokirao. To je potom i zvanično utvrđeno, pa su usledila već opisana pomeranja u poretku.

Od šestog mesta naniže poređali su se Ma, Fred Ferviš i Džon Filipi u paru Komtuju “audija”, dok će prvi red na inverznom startu trke 2 zauzeti Erlaherove kolege iz Cijan rejsinga, Ted Bjerk i Santjago Urutija, kome je pripala nedeljna pol-pozicija.

Prva trka TCR Svetske turneje na stazi Makau Guja vozi se u subotu, sa startom u 5:50 po srednjoevropskom vremenu, a može se pratiti uživo na platformi tcr-series.tv i Jutjubu.