Mihelis pobedio u Makauu, stigao nadomak svetske titule

© 2023 Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency

Mađarski as Norbert Mihelis trijumfovao je na prvoj trci poslednje runde Kumho TCR Svetske turneje u Makauu.

On je za volanom “hjundai elantre” startovao s pol-pozicije i njegovo vođstvo tokom svih 9 krugova nije dolazilo u pitanje. Kroz cilj je prošao 590 hiljaditih pre Nestora Đirolamija u “hondi” i 1.993 sekundi pre Roba Hafa u “audiju”.

Mesta u prvih pet izborili su i Mikel Askona u “hjundaiju” i Frederik Ferviš u “audiju”. Preostali pretendent na titulu, Jan Erlaher, trku je završio kao šesti, kao predvodnik četvoročlane Cijan rejsing Lynk&Co kolone koju su činili Ma Ćinghua, Ted Bjerk i Santjago Urutija.

Mihelis je savršeno iskoristio prednost pol-pozicije, a dobro su startovali i Đirolami i Haf. Nasuprot njima, Erlaher je očajno krenuo sa drugog mesta i već do prve krivine sklliznuo je na poziciju 10. Nastavak njegove trke predstavljao je samo ograničenje štete, u čemu su mu timske kolege izdašno pomogle.

Uzbudljivu i fer bitku za treće mesto vodili su Haf i Askona. Španac je za napad birao krivine Lisabon i San Francisko, ali se desetostruki osvajač turing trka u Makauu držao defanzivnih, unutrašnjih putanja i odoleo je žestokom pritisku prošlogodišnjeg WTCR šampiona.

Uoči poslednje trke sezone, Mihelis ima 428 poena, Haf 410, a Erlaher 408. Sva trojica su i dalje u konkurenciji za naslov jer pobeda donosi 30, drugo mesto 25, a treće 22 bodova.

Druga i odlučujuća trka Kumho TCR Svetske turneje na stazi Makau Guja vozi se u nedelju, sa startom u 3:35 po srednjoevropskom vremenu, a može se pratiti uživo na platformi tcr-series.tv i Jutjubu.