Ferviš osvojio trku 2, Mihelis postao šampion

© 2023 Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency

Belgijanac Frederik Ferviš osvojio je poslednju trku Kumho TCR Svetske turneje voženu jutros na stazi Makau Guja, a osmo mesto na cilju bilo je dovoljno Norbertu Mihelisu da postane šampion serije.

Ferviš je sa Komtuju “audijem RS 3 LMS” prešao 11 krugova prosečnom brzinom 146,3 km/h, na podijumu su mu društvo pravili vozači Lynk&Co Cijan rejsinga, Santjago Urutija (+3.714) i Jan Erlaher (+3.993), koji je time stekao zvanje viceprvaka.

Top 5 plasman u trci izborila su još dva Cijanova pulena, Ted Bjerk i Ma Ćinghua, sledili su Nestor Đirolami u “hondi sivik” i Džon Filipi u drugom Komtuju “audiju”, a osmoplasirani Mihelis je predvodio mini kolonu BRC “hjundaija”, koju su pored njega činili i Mikel Askona i Marko Buti.

Prvi startni red u nedeljnom sprintu zauzimali su Urutija i Bjerk, ispred Filipija i Ferviša. Belgijanac se već na drugoj krivini probio na drugo mesto, a zatim je uporno pritiskao Urutiju, koga je konačno savladao u osmom krugu, koristeći zavetrinu pre krivine Mandarin orijental.

Ferviš je pokušao da odigra timski, uspori Urutiju i omogući Hafu da se približi. Međutim, na Hafovom “audiju” se posle blagog kontakta s Urutijom otvorila hauba i on je morao da skrene u boks. Tako su propali Hafovi snovi o jedanaestoj pobedi u Makauu i eventualnoj tituli, trku je završio tek kao dvanaesti, a u konačnom generalnom poretku TCR Svetske turneje 2023. pripalo mu je treće mesto.

Nedeljni sprint trajao je 11 umesto predviđenih 9 krugova zbog rane intervencije sigurnosnog vozila, izazvane startnim udesima lokalnih takmičara Pola Puna, Ho Se Loa i Australijanca Bena Bargvane.

Vredi podsetiti da je Ferviš već pobeđivao u Makauu, u završnici sezone Svetskog kupa turing automobila 2018. S druge strane, ovo je Mihelisu druga TCR svetska titula, prvu je osvojio u superuzbudljivoj WTCR završnici 2019. na Sepangu.

Na kraju inauguralne sezone Kumho TCR Svetske turneje Mihelis ima 440 bodova, Erlaher 430, a Haf 414. Ferviša je današnja pobeda lansirala na četvrto mesto na tabeli, ispred Mikela Askone.