Miljković: Voleo bih da sa Stefanovskim i Rastovićem napravim ex-Yu tim i da zajedno izađemo na svetsku TCR scenu

Beogradski automobilista Nikola Miljković želi da zajedno sa svojim makedonskim kolegom Igorom Stefanovskim i hrvatskim inženjerom Miroslavom Rastovićem stvori tim koji bi okupio ljude sa južnoslovenskog prostora s ciljem da izađe na internacionalnu TCR turing scenu.

Miljković je prošlog vikenda učestvovao u delu CEZ takmičarskog programa Nagrade Hrvatske 2019. na Grobniku. Vozeći “kupru TCR” Lein rejsinga sa sekvencijalnim menjačam, on je osvojio pol-poziciju u klasi D4-3500, a zatim i subotnju trku.

U nedelju su Nikola i njegova ekipa napustili automotodrom ne nastupivši ni na kvalifikacijama za drugi takmičarski dan. Takav potez najavili su posle subotnje pobede, objasnivši ga namerom da “kupru” sačuvaju za nešto ozbiljnije.

Kao što smo već pisali, Miljković je na Grobniku počeo saradnju s delom ekipe koja Stefanovskog prati u njegovim izletima u TCR Italija 2019, pa je Idžeov inženjer Rastović preuzeo komandu nad zbivanjima u garaži i na zidu boksa. Treba podsetiti da se Miljković i Stefanovski odlično poznaju i da su bliski još iz vremena kada su se bavili trkama na brskim stazama.

Novo partnerstvo je brzo dalo zanimljive rezultate u šampionatu Centralnoevropske zone, a uključene strane već neko vreme razmišljaju o zajedničkom programu koji bi bio namenjen izašao na (najmanje) evropsku scenu.

Iako mu je takmičarski program ove godine prilično skroman i uključiće još Ušće i možda rundu TCR Evropa u Monci, Miljković se bavi velikim mislima i ambicijama.

“Nama je cilj da vozimo nešto mnogo jače od CEZ-a i da na kraju dođemo do onog najvećeg, do svetskog šampionata. Naravno, to zavisi od finansija, ali mi dajemo sve od sebe”, kazao je Nikola za Serbiaring.

“Voleo bih da imamo neki ex-Yu tim, da vozim zajedno s Igorom, da nas dvojica budemo zajedno sa Miroslavom u ekipi. Videćemo.”

Rastović je dodao još nekoliko detalja: “Mi radimo na tome već duže vreme, ali uvek su problem finansije i priča se nikad ne poklopi. Pomenuti ljudi su trenutno najbolji od najboljih sa Balkana. Borković se dokazao u turing trkanju, on je jako visoko postavio lestvicu i stvarno će teško neko da ga ulovi u skorije vreme. Ali, on je to sve uradio sa stranim timovima, nama je cilj da mi krenemo kao domaći tim.”

Vozač sa Karaburme objasnio je zašto ga takav koncept posebno privlači: “Sa našim ljudima je totalno drugačija atmosfera. Drugde to nije to. Kada smo naši, više se uživa u trkama, a one bi trebalo da budu radost, veselje i uživanje. Tako se postižu vrhunski rezultati. Ja sam siguran da bismo se, kada bismo imali takav tim, bez problema borili za najviša mesta na podijumu i na evropskom i na svetskom nivou.”

“Svi smo sve pokazali, i Nikola i Idže i ja, i momci koji su radili u raznim timovima od Borkovića naovamo. Sve su to momci koji su zaslužili da budu u svetskom vrhu na raznim pozicijama, od mehaničara do vozača. Ali, kod nas su uvek problem finansije”, istakao je hrvatski inženjer.

Miljković je dodao: “A svi smo takvi postali bez finansija. Niko od nas ovde nije da bi napravio milione od trkanja. Svi bismo potrošili milione u trkama, da smo milioneri.” (smeh)