Nove “kupre leon kompetision” debituju u TCR Italija, jednu vozi šampion Salvatore Tavano

“Kupra leon kompetision” doživeće globalnu trkačku premijeru idućeg vikenda, na prvoj rundi italijanskog TCR šampionata na Muđelu.

Za nastup ih je prijavila Skuderija Đirasole uz podršku Kupra rejsinga. Dva sasvim nova automobila voziće dvostruki uzastopni i aktuelni prvak Italije Salvatore Tavano i debitant u kategoriji Simone Pelegrineli.

Kampanju i finansijski podržava italijanska filijala Kupre, a šef ekipe Tarčizio Bernaskoni ponosan je što je njegovoj postavi pripala čast da izvede ne samo nacionalni, već i svetski takmičarski debi nove TCR mašinerije iz Martorela.

On je obećao da će Skuderija Đirasole pokušati da što je bolje moguće razvije “kupru leon kompetision” i dodao: “U ovom trenutku dve “kupre” su u našoj garaži i spremamo ih za prvi izazov na Muđelu. Nalazimo se u klimi potpune euforije jer su nam došla naša dva nova automobila, ali i zato što naš auto-sport ponovo kreće. Srećni smo što pripadamo Kupra plemenu!”

Tavano je glavni i prvi adut ovog programa. Trkač iz Sirakuze rođen je 1980. godine, osvojio je titule u TCR Italija 2018. i 2019. godine za volanom prethodne generacije “kupre TCR”, a u biografiji ima i nacionalni naslov u Superprodukciji 2003.

Sicilijanac još nije isprobao svoj takmičarski auto, ali je vozio novu “kupru” još u fazi kada je stvarana.

“Imao sam priliku da krajem prošle godine isprobam prototip novog automobila na nekim test sesijama voženim iza zatvorenih vrata, dakle bio sam učesnik i u njegovom razvoju”, objasnio je Tavano.

“Novi auto je potpuno drugačiji od prethodnog, svakako je profesionalniji i ima mnogo više opcija u setapu. Potencijal je bez sumnje veći, ali pauza na koju nas je primorao korona virus dovela je do toga da nam automobili stignu tačno pred početak šampionata. Stoga ćemo morati da se trkamo i s vremenom da bismo stekli neophodno iskustvo i razradili nova podešavanja.”

“Cilj nam je da što pre budemo konkurentni”, nastavio je prvak Italije. “Tokom prvog trkačkog vikenda iznad svega ćemo se koncentrisati na pouzdanost i na što je moguće veću kilometražu. Ona će biti dragocena za analizu podataka i početak rada na razvoju. Na duže staze, s aspekta šampionata, svakako očekujem da budem konkurentan i daću sve od sebe da odbranim titule koje smo s “kuprom” osvojili u proteklim godinama.”

“Sve strane uključene u ovaj projekat uložile su značajnu energiju i upornost. To uključuje matičnog proizvođača, italijanski odsek Kupre, Skuderiju Đirasole/Kupra rejsing, a i mene samog i celo moje okruženje. Maksimalno smo angažovani kako bismo “kupru leon kompetision TCR” izveli na pravu scenu. Timskog kolegu poznajem već dugo, siguran sam da on može da pomogne timu i da pre svega ubrza pripravnički period s novim automobilom.”

Pelegrineli je četiri godine mlađi od Tavana i stiže iz Bergama. U auto-sportu je debitovao 2006. u “seat leonu” Skuderije Đirasole, a 2013. je s istim timom osvojio nacionalni Ibica kup. U TCR Italija 2020. ulazi posle dve sezone takmičarske pauze.

“Ispunjava me ponosom što sam zvanični pilot Kupre i što ću voziti novi “leon kompetision” na njegovom debiju”, izjavio je Pelegrineli.

“To mi je i podsticaj više da se pokažem dobro. Na stazama me nije bilo dve godine, možda je baš to motiv za moje nadahnuće: nedostajale su mi trke i neprekidno sam želeo da im se vratim. Sada se ukazala ova sjajna prilika i nisam imao nameru da je propustim.”

“Mnogo me interesuje da isprobam novu “kupru leon kompetision” i pokušaću da što je moguće više naučim od Tavana. U Skuderiji Đirasole osećam se kao kod kuće. Za takmičenje sam spreman, a počinjem uvek sa željom da budem što je moguće bliže vrhu. Cilj je, dakle, najmanje podijum, a i poneka pobeda – zašto da ne?”