Ovo je “VW golf” osme generacije u trkačkom izdanju

U Južnoj Africi je stvoren prvi i jedini trkački “folksvagen golf” na bazi GTI verzije najnovije, osme generacije putničkog modela.

Zvanična oznaka takmičarske verzije je GTC, što je akronim od “Global Touring Cars”, naziva Južnoafričkog turing šampionata.

Tokom četiri prethodne godine tamošnji ogranak Folksvagena trkao se u nacionalnom prvenstvu koristeći limuzinski model “džeta”, ali se njegova putnička varijanta više ne nudi na tržištima s volanom na desnoj strani.

Za “džetu” je tražen odgovarajući naslednik i tako se rodila ideja da “golf 8 GTI” bude auto izbora. VW Južna Afrika ističe da on ima sasvim novu hrom-molibden cevastu šasiju, značajno kruću i lakšu od one dosad korišćene.

S marketinške strane, izlazak ovog automobila na trkačku scenu treba da prikaže performanse GTI varijante Folksvagenovog bestseler hečbeka, koja će se na južnoafričkom tržištu pojaviti 2021. godine.

GTC šampionat postoji od 2016. i najznačajnija je nacionalna trkačka serija. Ona obuhvata glavnu GTC1 kategoriju – tu spada “golf” – i nižu klasu GTC2 (od ove godine nazvanu SupaKup).

U seriji učestvuje pet proizvođača, a VW motorsport će u 2020. na scenu izvesti dva “golfa 8 GTI GTC”.

Tehnički pravilnik prvenstva je takav da svi automobili imaju standardizovanu šasiju, podvozje, elektronsku kontrolnu jedinicu, vešanje, gume i druge komponente.

Zbog kovid-19 pandemije još nije poznato kada će startovati GTC šampionat. Ljudi iz lokalnog Folksvagena nadaju se da će to biti u avgustu, mada po svoj prilici bez gledalaca.

Mi ćemo u međuvremenu pokušati da doznamo nešto više o specifikacijama i performansama prikazanog trkačkog “golfa” generacije 8.