Po zapovesti virusa: Korona odlaže i briše trke iz TCR sprint kalendara

Pandemija virusa korona nažalost nije prestala, naprotiv, i dalje posredno ili neposredno utiče na kalendare sportskih takmičenja, pa tako i na TCR sprint šampionate širom sveta.

Zbog propisa o karantinu savezne države Viktorija, umesto termina u februaru, drugo takmičenje TCR Australija na stazi Filip Ajlend pomereno je na 13/14. mart.

Inauguralni TCR šampionat Novog Zelanda, koji je trebalo da startuje u januaru, sveden je na samo jedno takmičenje. Posle otkazivanja januarske runde u Menfildu zbog pandemije, to se dogodilo i sa dva martovska takmičenja na stazama Timaru (5/6. mart) i Teretonga (20/21. mart) opet zbog pandemije, tačnije nemogućnosti dopremanja rezervnih delova iz Evrope usled pandemije, a naručenih pre Božića.

To znači da se svi prijavljeni takmičari ne bi pojavili na startu, što su sportske vlasti okarakterisale kao nejednake odnosno nefer uslove za sve takmičare. Tako se sada kalendar sastoji od samo jednog takmičenja, koje bi trebalo da se održi na stazi Hajlend u Kromvelu (23/24. aprila).

Takmičenje koje otvara TCR Evropa pomereno je na 7/9. maj na stazu Slovakija ring, umesto da se održi u aprilu na stazi Monca, koja će ipak ugostiti takmičare ali u terminu 24/26. septembra.

TCR šampionat Španije je odložio prvo takmičenje (Harama) i po novom kalendaru počinje na stazi Navara 29/30. maja.

WTCR kalendar je pretrpeo najviše izmena do sada. Umesto da otvori šampionat u maju, trke na Hungaroringu odložene su za 29/30. avgust. Trke na Slovakija ringu u maju zamenjene su onim na stazi Adrija u terminu 31. jul/1. avgust i, najzad, trke u Koreji na stazi Indže pomerene su na 16/17. oktobar. Šampionat će započeti trkama na Nirburgringu u terminu 3-5 jun.

Posle dve sezone TCR klasa u Americi će ove sezone biti zamenjena novom TCX klasom, koja odgovara novom BMW modelu “M2 CS rejsing”, i koja će se voziti zajedno sa postojećim klasama TC i TCA. Iz nekoliko razloga odlučeno je da se ne obnovi TCR licenca. Najveći razlog bio je usredsređivanje pažnje na sopstvene TC klase, koje i dalje pokazuju rast, dok su za TCR klasu opala interesovanja.

Za sada, TCR šampionati startuju (ili se nastavljaju) u sledećim terminima:

– Ujedinjenih Arapskih Emirata 1/2. aprila, kada je po rasporedu treće i poslednje takmičenje šampionata 2020/21. na stazi Dubai. Ono ništa neće odlučivati, jer je titulu već obezbedio Grk Aleksandros Anivas, koji je vozeći model “kupra leon” pobedio na svih 8 do sada održanih trka (četiri ovogodišnje) u konkurenciji od samo dva automobila u klasi;
– Australije 3/4. aprila na Bathurstu – treće takmičenje šampionata, posle dva već održana;
– Japana 3/4. aprila na Fudži spidveju;
– Kup Italije 10/11. aprila na Muđelu;
– Istočne Evrope 16/18. aprila na Hungaroringu;
– Novog Zelanda 23/24. aprila na stazi Hajlend;
– Velike Britanije 25. aprila na stazi Silverston umesto 11. aprila na velškoj stazi Englsej;
– Italije 1/2. maja na Monci;
– Azije i Kine istovremeno 7/9. maja u Šangaju;
– Evrope 7/9. maj na Slovakija ringu;
– Danske 8/9. maja na stazi Jilandsringen;
– Španije 29/30. maja na stazi Navara;
– Nemačke 14/16. maja na Ošerslebenu;
– Baltika 14/16. maja u Rigi;
– Rusije 15/16. maja na Smolensk ringu;
– Južne Amerike – prva trka 22/23. maja na pisti Gojanja u Brazilu, pomerena sa termina početkom maja;
– WTCR na Nirburgringu u terminu 3/5. jun;
– Skandinavije 4/5. juna na stazi Ljungbihend.

Turing šampionat Kanade još nije objavio svoj kalendar.

Da spomenemo i početak šampionata potpuno električnih turističkih automobila, ETCR, čiji je start zakazan za 18/20. jun na autodromu Valelunga.

1 Comment

Comments are closed.