Rasplet u TCR Italija: Jelminiju vraćena pobeda na Mizanu, Tavano šampion TCR Italija

Da se šampionska titula ne osvaja samo na stazi pokazalo se u TCR Italija.

Radost Erika Briljadorija zbog osvoje titule trajala je samo pet dana, dok sudije nisu ponovo razmotrile da li je Feliče Jelmini s pravom kažnjen na trci u Mizanu u avgustu.

Podsećamo da je Jelminijev “hjundai” proglašen neregularnim na tehničkom pregledu jer nije bilo moguće učitati podatke sa elektronske kontrolne jedinice. Zato su vozaču iz Lombardije oduzeti pobeda u trci 1, kao i bonus bod za najbrži izvezeni krug. Prvo mesto upisano je Briljadoriju, a drugo Tavanu.

Jelmini se na tu odluku žalio, pa je italijanski Sportski tribunal ocenio da nefunkcionisanje uređaja za učitavanje podataka nije razlog za diskvalifikaciju. Stoga mu je pobeda vraćena, čime je Briljadori izgubio šest bodova, a Tavano dva.

Tako je novi-stari šampion TCR Italija postao Salvatore Tavano (164 poena), a prema novom poretku, Briljadori je drugoplasirani, sa četiri boda manje. Jelmini je u generalnom rangiran kao treći (154).

Tavano je titulu osvojio treći put zaredom, a njegov ovogodišnji naslov prvi je globalno stečeni trijumf za volanom “kupre leon kompetision”- Španski model sada može da se pohvali jednim osvojenim šampionatom u debitantskoj sezoni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*