Ris Bar ušao u razvojni program JAS Motorsporta

Irski trkač Ris Bar prvi je pulen ove nedelje zvanično pokrenutog programa razvoja vozača JAS Motorsporta.

Bar je 19-godišnjak iz Donegala i upoznali smo ga kao vozača Target “hjundaija” u TCR Evropa 2018, kada je bio timski kolega Dušana Borkovića.

U TCR kategoriji nije bio impresivan, premda je polovinu trka završio u zoni poena, a jednu među prvih pet. Pre toga, Bar je bio nacionalni šampion u kartingu i vozio je Mini čelendž, dok je posle TCR avanture novi trkački dom našao u Porše kupovima.

U Karera kupu Nemačka trkao se 2019, a pre kovid-19 pandemije spremao se za Porše GT3 kup u Sjedinjenim Državama. S obzirom na okolnosti, sada mu je u centru pažnje ponovo Evropa.

Mladi Irac će u sklopu programa u više navrata testirati “hondu NSX GT3 Evo”, s ciljem da se pripremi za evropski trkački program s JAS klijentskim timom u 2021.

“Uzbuđen sam što sam učesnik ovog programa i visoko cenim ukazanu priliku”, izjavio je Bar. “JAS Motorsport sam upoznao kada sam se 2018. trkao u TCR Evropa i otad smo u kontaktu. Kada se ukazala prilika da ojačamo tu vezu i da postanem razvojni vozač, to jednostavno nisam mogao da odbijem.”

“Moj program je počeo i već mogu da kažem da mi je koristila bliska saradnja s inženjerima i vozačima koji imaju toliko iskustva u osvajanju trka i šampionata u različitim disciplinama auto-sporta. Ove godine je suština u tome da naučim sve što budem mogao i da to pretočim u praksu i kad sam na pisti u “hondi NSX GT3 Evo” i kada sam u garaži s tehničarima, a da zatim sve to znanje i iskustvo iskoristim u trkačkom programu iduće godine.”

Alesandro Marijani, direktor JAS Motorsporta poželeo je dobrodošlicu prvom pulenu razvojnog programa vozača i rekao je: “Bili smo zadivljeni brzinom koju je Ris uspeo da pokaže u TCR Evropa, s obzirom da je bila reč o momku koji ima tako malo iskustva. Sve ovo vreme ostali smo u kontaktu. Ceo program nadgledaće Mads Fišer, on je stvorio koncept koji će pomoći Risu da se tokom idućih 18 meseci razvije u izuzetno sposobnog vozača najviše klase.”

JAS program razvoja vozača predstavlja sveobuhvatnu 18-mesečnu obuku s ciljem pripreme pilota iduće generacije za izazove života u svetu profesionalnog takmičarskog automobilizma.

Polaznici će sticati raznovrsne veštine i znanja na pisti i van nje, a operativni deo programa i instruktažu sprovodiće tim tehničara i menadžera JAS Motorsporta, kao i iskusni vozači iz porodice Honda rejsinga.

Između ostalog, oni će savladati discipline kao što su “upravljanje” gumama i gorivom, uvežbavanje pit-stopova, optimizacija kompromisnog setapa sa suvozačem, delotvorna komunikacija s inženjerom i ekipom, korišćenje podataka u cilju uticaja na ponašanje automobila i saradnja s klijentskim JAS timovima.

Tjuner i konstruktor iz Arluna namerava da svakog od svojih pitomaca već 2021. smesti u trkačko sedište GT3 ili TCR automobila neke od svojih klijentskih ekipa, i to u evropskim serijama visokog kalibra.