TCR Italija nastavlja na Mizanu s rekordnih 28 automobila

Drugi takmičarski vikend TCR Italija vozi se na pisti Mizano, a za učešće je prijavljeno rekordnih 28 automobila.

Sezona je počela pre mesec dana u Monci, gde je obe trke osvojio trostruki i aktuelni prvak serije Salvatore Tavano u “kupri leon kompetision” Skuderije Đirasole/Kupra rejsinga.

Sicilijanac je tako dokazao da je i ove godine favorit u nacionalnom šampionatu i ozbiljan pretendent na četvrti vezani naslov. Lider je na aktuelnoj tabeli sa 88 bodova, dok su mu najbliži pratioci viceprvak serije Erik Briljadori s “audijem” (dva puta drugi u Monci i vlasnik 80 poena) i nekadašnji WTCR pilot Kevin Čekon sa “hjundaijem i30 N” (64 boda).

Važnu ulogu u poteri za Tavanom trebalo bi da odigraju kolege iz klijentskog Hjundai tima Target kompetišn, Nikola Baldan i Anti Buri. Oni su trenutno četvrti i peti u generalnom sa 43, odnosno 41 u Monci osvojenim poenom.

Baldan Nicola, Hyundai i30 N TCR #13, Target Competition

Svaki trkački vikend donosi maksimalno 90 bodova i jasno je da panorama prvenstva vrlo brzo može da izgleda potpuno drugačije.

Sposobnost za visoke domete prikazali su i Igor Stefanovski sa “hjundaijem” i Džonatan Đakon sa “hondom sivik” Teknodom sporta.

Na Mizanu će se pojaviti i dve “honde sivik” ekipe MM motorsport, a voziće ih 29-godišnji Argentinac Franko Đirolami i 19-godišnji Džek Jang iz Severne Irske. Obojica su redovni u TCR šampionatu Evrope, takođe za volanom japanskih automobila. Đirolami je prošle godine upisao nekoliko gostovanja u prvenstvu Italije, a Jang u ovoj konkurenciji debituje, i to sa statusom pilota razvojnog programa JAS motorsporta.

“Jedva čekam početak vikenda na Mizanu”, kazao je on. “Izveo sam test sa “hondom” MM motorsporta i zadivljen sam konkurentnošću automobila i profesionalizmom ekipe. Ulazak u novi šampionat nikad nije lak, to će biti lep izazov i osećam da sam spreman za njega.”

Još jedan vozač iz TCR Evropa, Jevgenij Leonov, nastavlja i svoju paralelnu kampanju u italijanskoj seriji. Rus je u Monci vozio “kupru leon kompetision” Volkano motorsporta, u istom automobilu nastupa i na Mizanu.

Na otvaranju prvenstva se u lepom svetlu pokazao Estonac Matijas Vahtel u “hondi sivik”, a za bolji nastup od onog u “Hramu brzine” treba da se pobrinu Mateo Poloni sa “audijem”, Mikele Imberti sa “kuprom leon kompetision” i Čeh Dušan Kouržil Mlađi sa “hjundaijem i30N”.

U šampionat se na Mizanu vraća Sandro Pelati, koji će pilotirati “audijem” BF motorsporta.

Glavnu reč u DSG konkurenciji vode Sabatino Di Mare i Denis Babuin, obojica u “kuprama”.

Program na Mizanu predviđa dva treninga u petak, u 9:50 i 14:40. Kvalifikacije se voze istog dana u 17:30. Prva trka na rasporedu je u subotu, od 13:45, drugi sprint biće održan u nedelju u 9:40.

Trke se mogu pratiti putem strima, na Jutjub kanalu TCR Italija i na zvaničnoj Fejsbuk stranici šampionata.