TCR Rusija startuje iz Smolenska, Bragin juriša na petu uzastopnu titulu

Posle nekoliko odlaganja i revizija kalendara uzrokovanih koronavirus pandemijom, Ruska serija kružnih trka – samim tim i njena najjača, Turing klasa (TCR Rusija) – startuje ovog vikenda na Smolensk ringu.

Glavni favorit u bici za titulu TCR Rusija biće Dmitrij Bragin, četvorostruki i aktuelni prvak serije. On će juriš na petu vezanu krunu izvesti za volanom “hjundaija” TAIF motorsporta.

Lukoil rejsing ima četvoricu vozača i automobile dve različite marke. Oružje Ivana Lukaševiča i Andreja Maslenjikova biće “hjundai”, dok se Aleksej Dudukalo i Anton Badojev uzdaju u uspeh u kokpitu “audija”.

Boje fabričkog Lada sport Rosnjeft tima braniće Kiril Ladigin i Mihail Mitjajev u dobro poznatim “vestama TCR”.

Ozbiljan takmac je i Klim Gavrilov, koji je za ovu godinu promenio tehniku i s “audija” prešao na “hjundai”. Mladi Peterburžanin je doneo zlato Rusiji na FIA Motorsport igrama na Valelungi 2019. u disciplini Turing.

Međut debitantima u TCR Rusija je i nacionalni šampion u Autokrosu, Ilja Jekuševski, koji je za kampanju na krugu odabrao “audi”.

Radi smanjenja troškova i skraćenja vremena provedenog na takmičarskom vikendu, sve zvanične vožnje smeštene su u samo dva dana. Treninzi i kvalifikacije na rasporedu su u subotu, a trke svih klasa u nedelju.

Ko je imao mogućnosti i vremena, mogao je da iskoristi sredu, četvrtak i petak kao dane za plaćena (privatna) testiranja.

Organizator RSKG pribegao je objedinjavanju klasa u divizije, pa će TCR automobili svoje treninge i trke voziti zajedno sa Superprodukcijom. Izuzetak su kvalifikacije, u kojima se ove klase pojavljuju odvojeno.

TCR klasa vozi 20-minutni trening u subotu u 10:55. Kvalifikacije u dve faze zakazane su za 14:15 istog dana.

Prva nedeljna trka startuje u 10:50, a druga u 15:55 po srednjoevropskom vremenu. Obe počinju letećim startom, prvi sprint traje 15, a drugi 18 krugova.

Gledaoci neće biti pušteni na tribine Smolensk ringa, ali će trke moći da se prate posredstvom strima na Jutjub kanalu šampionata i na sajtovima www.tcr-series.com i www.tcr-series.tv.

Kalendar šampionata uključuje sedam rundi i četrnaest trka koje će biti izvezene u intervalu od samo tri meseca:
11-12. jul – Smolensk ring
25-26. jul – Igora drajv
8-9. avgust – Kazanj ring
22-23. avgust – Moskovski autodrom
5-6. septembar – Smolensk ring
19-20. septembar – NRing
10-11. oktobar – Tvrđava Grozni