Debi hibridne “tojote korole”, istorijski trenutak za BTCC

Predsezonski BTCC test Gudjir pneumatika na Snetertonu bio je prilika za debitantski izlazak na pistu prvog hibridnog automobila u Britanskom turing šampionatu.

Premijernu probnu vožnju u Norfolku doživela je “tojota korola” opremljena Kosvortovim hibridnim sistemom. Nju je vozio zvanični razvojni pilot BTCC hibrida Daren Tarner i dvodnevni nastup nove tehnike ocenjen je kao uspešan.

BTCC je prva velika turing serija koja se opredelila za ugradnju hibrida u svoje automobile i tu nameru najavila je avgusta 2018. Trkačka premijera hibridnih automobila zakazana je za 2022. godinu.

Putem prikupljanja javnih ponuda, posao izrade i razvoja sistema pripao je Kosvortu, zaduženom da hibride projektuje, izrađuje i održava. Kao opitno vozilo za integraciju hibrida odabrana je nova “korola” ekipe Spidvorks motorsport, koja je i zvanični test partner.

Posle priprema i provera instalacija, hibridna “korola” izašla je iz garaže u utorak ujutru, da bi tog i narednog dana zabeležila “solidnu kilometražu” i po suvom i po vlažnom vremenu.

Kosvort i Spidvorks preliminarno su predvideli da na Snetertonu testiraju i treći dan, ali je ta varijanta napuštena jer je ocenjeno da su svi ciljevi bili ispunjeni tokom utorka i srede.

 Prvi nastup BTCC hibrida jeste jedna vrsta istorijskog časa za šampionat, što je istakao njegov direktor Alan Gau: “Ovo je trenutak ponosa za sve ljude uključene u BTCC i TOCA hibridni projekat. BTCC je bio prva velika turing serija koja je potvrdila svoje namere i trasirala put za uvođenje hibridne tehnologije, a ovo je očigledno još jedan značajan kamen-međaš na tom putu.”

“Svakako, to je tek početak opsežnog programa koji prethodi uvođenju hibridne tehnologije u šampionat 2022, ali Kosvort, Spidvorks i svi tehnički partneri zaslužuju čestitke zbog profesionalnosti, stručnosti i prikazane efikasnosti. Uprkos izazovnim vremenima, BTCC i partneri uložili su ogroman trud kako bi TOCA hibridni auto debitovao kada je originalno i planirano. Test je bio krajnje pozitivan i uspešan.”

Šef podrške kompanije Kosvort elektroniks, Nil Bejtmen istakao je: “Na Snetertonu smo sproveli veliku količinu sistemskih provera. Nije to samo novi hibridni sistem, to je novi elektronski paket, s novom elektronskom kontrolnom jedinicom i kontrolerom hibrida, na auomobilu postoji i novi displej… Sve je to deo naše elektronike sledeće generacije, koja će biti primenjena 2022, kada i hibridna tehnologija.”

“Početni plan testa bio je da izvedemo mnogo kratkih tura, zatim proverimo podatke i isprobavamo različite strategije. Tu smo da bismo testirali i učili, da bismo saznali šta funkcioniše a šta ne u ovom obimnom programu. Mi smo na samom početku razvojne faze i jasno je da vremena krugova uopšte nisu bila poenta, već provera i testiranje sistema, starali smo se da sve radi kako je predviđeno. S Darenom je saradnja bila izuzetna, on ima ogromno iskustvo i veliki je profesionalac, pružao nam je izvrsne informacije cele nedelje. Radujemo se daljem napretku u periodu koji dolazi.”

Tarner je u karijeri startovao na sedamdesetak BTCC trka u razdoblju od 2006. do 2008. godine i osvojio je njih pet, sve za volanom “seat leona”. Ime je stekao u endurans kategoriji, tri puta je bio član pobedničke postave Aston Martina na 24 časa Le Mana. On je uvođenje hibrida u BTCC ocenio kao izvanrednu inicijativu i ponosan je što u njoj učestvuje.

“Potpuno sam svestan da je ovo istorijski trenutak za seriju i svima nam je drago što smo završili krajnje uspešan test. BTCC je najveći i najbolji šampionat u Britaniji i ispravno je što je pionir i predvodnik u ovoj tehnologiji. Ona će biti sjajan dodatak trkanju. Redovno smo aktivirali sistem na stazi i zaista dobro radi. Nema sumnje da će dodati uzbudljivu dimenziju i defanzivnom i ofanzivnom aspektu trkanja.”

“Razume se da ćemo dodatno razvijati sistem i njegovu integraciju, ovo je tek početak njegovog života na stazi. U mesecima koji dolaze skupljaćemo sve više kilometara u automobilu. Projekat ide izuzetno dobro, poštuje rokove i nema potrebe da požurujemo stvari. U ovom času važna je svaka informacija kako bismo osigurali da imamo robustan sistem koji dodatno unapređuje sve ono što BTCC jeste i apsolutno sam siguran da ćemo to postići. Meni se dopalo što sam ponovo u BTCC automobilu i što sam se podsetio koliko je zabavno voziti ga.”

TOCA, Kosvort, Spidvorks i svi tehnički partneri najavili su da iza Sneterton testa sledi opsežan program daljeg testiranja i razvoja u trajanju od 18 meseci.