TCR Rusija vozi na Igora drajvu

Treći takmičarski vikend Ruskog prvenstva na kružnim stazama – i njegove najprestižnije klase Turing (TCR Rusija) – biće održan na stazi Igora drajv u Sankt Peterburgu.

Uoči sezonskih trka 5 i 6 lider serije je njen aktuelni šampion, vozač “lade veste sport”, Kiril Ladigin sa 75 poena.

Pobede na prethodnoj rundi na N ringu u Nižnjem Novgorodu omogućile su Pavelu Kaljmanoviču i Dmitriju Braginu da se s “kuprom”, odnosno “audijem RS 3 LMS” popnu na drugo i treće mesto u generalnom.

Kaljmanovič zaostaje 23 boda za Ladiginom, a Bragin je još jedan poen dalje, baš kao i pilot Lukoil “hjundaija i30 N” Andrej Maslenjikov.

U generalnom poretku slede njegov kolega Ivan Lukaševič kao petoplasirani, te Zahar Slucki u Karvil “hjundaiju” i Jegor Fokin za volanom privatne “veste”.

Karavanu će se na ovoj rundi priključiti Aleksandr Artemjev, koji nastupa pod zastavom Kazahstana. On je svojevremeno vozio “seat leon rejser” u Evropskom kupu turing automobila, a u TCR Rusija takmiči se u “audiju”.

Tri najteža automobila (po 1.345 kg) imaće Grigorij Burlucki, Maslenjikov i Slucki – u sva tri slučaja reč je o modelu “hjundai i 30N TCR”

Igora drajv je projektovao Herman Tilke. Autodrom je u svojoj osnovnoj konfiguraciji dugačak 4.086 metara, širok od 12 do 15 metara, a najduži pravac ima 800 metara. Staza ima 14 krivina, vozi se suprotno smeru kretanja kazaljke na satu, a visinska razlika od najviše do najniže tačke iznosi 17 metara.

U sezoni 2020. na ovoj pisti trke su osvajali Ladigin u “ladi” i Lukaševič u “hjundaiju”.

Po već ustaljenom programu Ruskog šampionata na krugu, TCR kvalifikacije voze se u subotu.

Obe trke klase na programu su u nedelju, s početkom u 10:45 i 15:15 po srednjoevropskom vremenu. Prvi sprint traje 13 krugova i počinje letećim startom, drugi ima 15 krugova, uz start iz mesta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*