Topkar “kupra” osvojila Dubai 24H u TCR klasi

Posada “kupre” švajcarskog tima Topkar sport, u sastavu Fabijan Danc – Adrijan Speša – Patrik Sing – Roni Jost – Benjamin Lojhter, trijumfovala je na trci 24 sata Dubaija.

Prvi trijumf ekipi na bliskoistočnom maratonu doneo je automobil koji je prešao 543 kruga i okončao trku na apsolutno 17 poziciji (od ukupno 51, koliko ih je u petak u podne izvorno startovalo).

Topkar “kupra” je preuzela vođstvo približno na trećini distance i izdržala je i kraći gubitak snage na stazi tokom noći. Ovaj auto je istovremeno i pobednik trke u TCE diviziji, rezervisanoj za TCR sertifikovane, specijalne turing automobile i siluetna vozila.

Ilustracije radi, apsolutni pobednik trke koja je istovremeno i prva runda 24H serije, model “porše 911 GT3 R”, prešao je 600 krugova.

“Srećan sam što smo pobedili, naš auto je bio savršen, nije zaradio ni ogrebotinu i išao je odlično. Ali, nije bilo lako. Tokom noći se zapitate zašto ovo uopšte radite, ali je na kraju vredelo”, podelio je svoje utiske Fabijan Danc.

Do drugog, odnosno trećeg stepenika TCE podijuma dospela su dva “VW golfa” takođe švajcarskog Autorama motorsporta, inače branioca timske titule u 24H seriji.

Drugi na cilju, s krugom zaostatka u odnosu na pobedničku “kupru”, bili su njeni najozbiljniji suparnici, osvajači pol-pozicije Kari-Peka Laksonen, Gustavo Gzavije, Jazmin Prajzig i Miklas Born u “golfu” #112.

S daljih sedam krugova manje, treći je trku završio sestrinski auto njihovih timskih kolega, s posadom Hajerdal – Menden – Ogaj – Klecer u kokpitu “golfa” #1.

Pozicije četiri i pet zauzela su dva “audija” belgijskog AC motorsporta. Prošlogodišnji pobednik Dubaija 24H, auto #188 prešao je 534 kruga, a #109 ih je izvezao 527.

Tajlandska “kupra” prevalila je 494 kruga i klasifikovana je kao šesta u TCR klasi i osma u TCE diviziji. Ovaj auto servisira španski Monlau kompetision, on je sat vremena pre predviđenog kraja stao i nije stigao do karirane zastave, ali je dotle prevalio dovoljnu disancu da ostvari plasman.

Sestrinska “kupra” Zenge motorsporta pretrpela je lom poluosovine u poslednja tri sata trke. Uprkos tome, ona je prešla 479 krugova i bila je sedma među TCR automobilima, a kompletirala je top 10 poredak u diviziji.

Na Dubaiju 24H startovalo je 12 TCR automobila, od kojih je klasifikovano njih 10. Uslov za plasman bilo je 60% distance, što je iznosilo 543 kruga.

Sledeća, druga runda 24H serije biće trka 12 sati Muđela, na programu 26. i 27. marta.