Tri pobede “đulijete” na otvaranju TCR Australija

Sve tri trke prve runde TCR Australija, vožene na stazi Simons plejns, osvojio je isti model automobila – “alfa romeo đulijeta”.

Li Holdsvort je trijumfovao na prvom, a Džordan Koks na drugom i trećem sprintu vikenda.

Najbrža na oba treninga, “alfa” je potvrdila formu u kvalifikacijama, kada su tri italijanska automobila okupirala prve tri pozicije. Holdsvort je završio ispred Koksa i Džeja Hansona, četvrto vreme postigao je gost iz Superautomobila, Čaz Mostert u “audiju”.

U trci 1, voženoj istog dana, “đulijete” su provizorno izvele totalnu okupaciju podijuma u istom poretku kakav je zabeležen u kvalifikacijama.

Holdsvort je izgubio vodeću poziciju na startu i morao je da se za nju izbori u duelu s Koksom, dok je Mostert obišao Hensona za treće mesto.

Tri kruga pre kraja, Hanson je u kontranapadu dokačio asa Superautomobila, okrenuo ga i vratio se na poziciju s koje je startovao, ali je za kontakt kažnjen dodatkom 10 sekundi. Zato je kao treći u konačnom poretku rangiran vozač “hjundaija” Džoš Bjuken.

Preostale dve trke održane su u utorak.

Drugi sprint završen je novom dvostrukom pobedom “alfi”. Koks je na startu ponovo savladao Holdsvorta, koji potom nije uspeo da mu uzvrati. Međutim, do vođstva se pored ove dvojice probio Aron Kameron u “pežou 308” i dve trećine distance proveo je na čelu kolone. Koks ga je u završnici obišao, a zatim se “pežou” pokvario menjač, zbog čega je s druge pozicije skrenuo u boks.

Treće mesto obezbedio je Mostert, čijem je pritisku Holdsvort odolevao sve do karirane zastave.

U trci je zabeležen i sudar “megana” Dilana O’Kifa i “đulijete” Majkla Karuza. “Reno” se okrenuo i nastavio, dok je “alfa” završila u zidu i odvučena je na sigurno tokom intervencije sigurnosnog automobila.

Poslednja vožnja inauguralne runde TCR Australija okončana je novim dvostrukim trijumfom Ferarisove tehnike, ali to nije ostao i krajnji rezultat.

Koks je i treći put dobio Holdsvorta na startu, ovaj je u foto-finišu izveo preokret i prvi prošao kroz cilj, no pobedu nije zadržao jer je zbog preranog starta kažnjen dodatkom 5 sekundi na ukupno vreme. Zato je opet slavio Koks, drugo mesto je nasledio Mostert, a Holdsvortu je preostao treći stepenik podijuma.

O’Kifu se nije dalo da trku 3 završi bez novog incidenta: u njegov “reno” je u poslednjem krugu udario Džejson Bargvana, koji je izgubio kontrolu nad svojim “pežoom”.

U generalnom poretku šampionata vodi Koks sa 126 bodova, Holdsvort ima 120, a Mostert 106.

Druga runda TCR Australija biće održana od 19. do 21. februara na Filip Ajlendu.