Od Versaja do Hungaroringa preko Nirburgringa

Samo nekoliko dana posle istorijskog trijumfa na ulicama Marakeša, „sitroeni C-elize“ ponovo će stupiti u akciju, ali u dramatično drugačijem okruženju.

U utorak, 28. aprila ime misije je kolektivni WTCC test na stazi Nirburging Nordšlajfe. To je dan pripreme na najkomplikovanijoj stazi na svetu, a u susret nemačkoj rundi šampionata, koja se u Ajfelima vozi od 14. do 16. maja.

Odmah posle testa, Sitroen Total tim zaputiće se ka Hungaroringu, gde se vozi treća runda Svetskog šampionata, koju fabrički vozači dočekuju u četvorostrukom vođstvu na WTCC tabeli, u poretku Lopes-Leb-Miler-Ma.

Posle Južne Amerike i Afrike, Mađarska otvara evropski deo sezone, koji nakon posete Hungaroringu uključuje trke u Nemačkoj, Rusiji, Slovačkoj, Francuskoj i Portugalu. Sve će proteći veoma brzo: od prve do poslednje runde na Starom kontinentu samo su dva i po meseca.

wtcc20150419021
Na putu od svoje tehničke baze u Versaju do Budimpešte, karavan Sitroen rejsinga najpre skreće na severoistok, ka legendarnom „Zelenom paklu“ i tu će njegovi piloti učestvovati na zajedničkom WTCC Nordšlajfe testu. U utorak, 28. aprila na programu su 170 krivina i krug dužine 25,947 kilometara, koji se vozi za malo manje od 9 minuta.

„To je pre svega događaj koji podrazumeva ogromne pripreme samih vozača“, ističe Gzavije Mestelan Pinon, tehnički direktor Sitroen rejsinga, ne zapostavljajući ni zadatke koji očekuju tehničare. „Pre nekoliko meseci, naši trkači su na Nordšlajfeu izvezli nekoliko krugova u serijskim automobilima, a zatim su nastavili da uče i pamte stazu na našem simulatoru. Sad ćemo sve to moći da primenimo u praksi.“

„Takvu stazu je teško opisati u nekoliko reči, ali već znamo da ćemo klirens morati da povećamo u odnosu na uobičajeni, jer je površina džombasta. To nije reli, ali ćemo morati potpuno da preinačimo podešavanja oslanjanja i aerodinamike. Staza takođe predstavlja ogroman izazov za motor, postoji jedan dug pravac na kojem se od automobila zahteva da skoro 40 sekundi provede na maksimalnoj brzini.“

U Sitroenu se obično testira tako što svakog dana po jedan od trkača ima na raspolaganju test vozilo namenjeno probama i razvoju. Nasuprot tome, na Nirburgringu će Lopes, Miler, Leb i Ma voziti svoje trkačke automobile, a tim tehničara će tako moći da prikupi i uporedi podatke s ciljem definisanja najboljeg mogućeg set-apa.

wtcc20150418014„Dužina staze primorala nas je da promenimo pristup“, nastavlja Mestelan-Pinon. „Na krugu od 26 kilometara svakako ne možemo da radimo krivinu po krivinu, kako inače činimo. Moraćemo da podelimo stazu u sekcije i pronađemo najbolje moguće kompromise. Automobili će morati da budu laki za vožnju, ali i precizni u ponašanju, zbog mnogih slepih krivina“

Po završetku poslova na Nirburgringu, ceo tim premestiće se 1.200 kilometara dalje na jugoistok i usidriće se na Hungaroringu. Staza na kojoj se održava treća ovogodišnja WTCC runda smatra se najkrivudavijom u šampionatu i u 2015. bila je mesto prvog trkačkog poraza Sitroena. U francuskoj ekipi to dobro pamte.

„Prošle godine smo primetili da našem automobilu manje prijaju vijugave staze i na tom problemu smo poradili kada smo sprovodili izmene na „C-elizeu WTCC“ za 2015“, otkriva Iv Maton, direktor Sitroen rejsinga. „Taj će nam trud dobro doći, jer od Budimpešte nadalje u igru ulaze kompenzacione težine. Od ove runde nadalje mi ćemo morati da nosimo dodatnih 60 kilograma, dok naši rivali neće imati nikakav balast. To se dešava prvi put ove godine.“

Ako među pulenima Sitroen rejsinga postoji neko ko se može smatrati ekspertom za Hungaroring, to je svakako Ivan Miler. Mađarska staza se prvi put našla na WTCC kalendaru 2011. godine i as iz Alzasa se svake sezone upisivao u pobednike. Osokoljen trijumfom u Marakešu, četvorostruki prvak sveta pokušaće da nastavi u istom ritmu, kako bi smanjio zaostatak za Lopesom i Lebom u vozačkom poretku šampionata.

wtcc20150419006„Dopada mi se Hungaroring, staza je baš ritmična“, otkriva Miler. „Istina je da statistike govore meni u prilog, ali verujem da će nas namučiti težinski balast, u Mađarskoj pogotovu. Moraćemo da damo apsolutni maksimum u kvalifikacijama kako bismo imali šansu da se nametnemo i pobedimo. Ali, pre toga, nestrpljiv sam i zainteresovan da otkrijem Nirburgring za volanom „C-elizea“. Čudno je, ali to je staza na kojoj se nikad nisam trkao. Vozači koji je poznaju kažu da vam treba najmanje 80 krugova da je dobro upoznate. Ne treba ni reći da smo daleko od tog broja, ali će vozačima i inženjerima to biti dobar izazov“, poručuje turing superstar, osvajač 42 WTCC trke u dosadašnjoj karijeri.