GP3 šampion u DTM postavi Mercedesa

#34 Esteban Ocon, Mercedes-AMG C63 DTM

Mercedes-AMG DTM tim imenovao je svoju osmočlanu vozačku postavu za sezonu 2016. i u njoj se nalazi 19-godišnji Francuz Esteban Okon, aktuelni GP3 šampion i bivši prvak evropske Formule 3.

Okon je prošle sezone ušao u Mercedesovu trkačku porodicu i bio je u junior programu kuće. Pored trkačkih obaveza u GP3 seriji, dolazio je na svaku DTM rundu kao rezervni i test vozač ekipe iz Štutgarta. Na takmičarskom vikendu u Hokenhajmu izvezao je trening u petak, zamenivši obolelog Danijela Hunkadelju.

#34 Esteban Ocon, Mercedes-AMG C63 DTM
#34 Esteban Okon, mercedes-AMG C63 DTM

U DTM postavi “trokrake zvezde” Okon će zameniti aktuelnog prvaka serije Paskala Verlajna, koji je prešao u Formulu 1 i voziće za ekipu Manor. Kao takav, Esteban je jedini novajlija u grupi koju čine i Pol di Resta, Geri Pafet, Robert Vikens, Kristijan Fitoris, Danijel Hunkadelja, Lukas Auer i Maksimilijan Gec.

DSC05975-01_opt
Mercedesov oktet za DTM 2016.

Mercedes u 2016. brani vozačku i timsku DTM titulu – proizvođačku je prošle godine izborio BMW – i deklarisani cilj su novi šampionski naslovi.

2 Esteban Ocon (FRA, Prema Powerteam, Dallara F312 - Mercedes), FIA Formula 3 European Championship, round 11, race 3, Hockenheim (GER) - 17. - 19. October 2014
Esteban Okon u dalari F312 – mercedes, na putu ka FIA F3 tituli 2014.

“Neverovatan je osećaj ući u tako profesionalnu i moćnu trkačku seriju”, kazao je Okon, kome se ispunila želja da u 2016. vozi DTM, umesto da bude ngažovan u GP2 seriji. “Vrlo sam zadovoljan što vozim za Mercedes Benc. To je najbolji tim u DTM-u i zahvalan sam na ovoj fantastičnoj prilici. Mercedes je najuspešniji proizvođač u DTM istoriji. Takve stvari se postižu zahvaljujući strasti i napornom radu, a to su naše zajedničke osobine. Vozio sam jedan DTM trening na poslednjem vikendu 2015. u Hokenhajmu, ali sada jedva čekam svoju prvu trku. Svakako ću imati mnogo da učim, ali je moj cilj – kao i svih u ekipi – da se borim za pobede što je pre moguće.”

_G7C7506_opt
Okon je 2015. postao GP3 šampion

Kao trkač koji je u dve uzastopne sezone osvojio dve titule (F3 pa GP3), Okon je jedan od najuspešnijih vozača svoje generacije i trebalo bi da mu predstoji lepa budućnost. U DTM-u će voziti automobil sa startnim brojem 34, a ove godine će imati i ulogu u Formuli 1, pošto ga je Mercedes pozajmio Renou, u čijoj će F1 ekipi obavljati dužnosti test i rezervnog pilota.