Početak azijske turneje: TCR treći put na Buriramu

TCR Internacionalna serija ovog vikenda se vraća u akciju i vozi svoju osmu sezonsku rundu.

Trke 15 i 16 biće održane na Međunarodnom autodromu Čang u tajlandskom gradu Buriram, na koji serija dolazi treći put zaredom. Samo su ova lokacija i Salcburgring bili na programu svake godine od osnivanja TCR Internacionalne serije.

Stazu je projektovao Herman Tilke, otvorena je pre samo tri godine, a njena konfiguracija podesna je za turing trkanje. Poseduje nekoliko mesta za preticanja i krivine u kojima je moguća paralelna vožnja tri ili četiri automobila. Na međunarodnoj turing sceni, autodrom je dokazao kvalitete i na jednom i jedinom gostovanju Svetskog šampionata 2015.

Kuriozitet je da su sve dosadašnje tajlandske TCR trke u međunarodnoj konkurenciji osvajali piloti “seat leona”: Pepe Oriola je slavio u dva navrata, po jednom Stefano Komini i Džejms Neš. Gledano timski, Kraft-Bambu ima tri pobede, od toga jednu trostruku (2015) i jednu dvostruku (2016), a Target jednu, i to dvostruku iz 2015.

Program TCR Internacionalne serije odvija se u dva dana: u subotu se voze dva polučasovna treninga i kvalifikacije u dve runde. Dva sprinta od po 14 krugova na rasporedu su u nedelju po podne po lokalnom vremenu.

Bodovna rastojanja na čelu poretka izuzetno su mala, a borba za krunu je krajnje neizvesna, kako je u globalnoj seriji Marčela Lotija već tradicija. Prvu četvoricu u generalnom “pokriva” svega devet poena: Žan-Karl Verne ima 153 boda, samo 2 više od Atile Tašija, 8 od Roberta Kolčaga i 9 od Stefana Kominija.

Od utorka je poznato da Kolčago zbog povrede stečene u karambolu na Ošerslebenu ne može da se trka na Tajlandu. Unapred upisana nula u završnici prvenstva može da se pokaže presudnom i da upropasti sve dobro što je italijanski veteran u 2017. izveo. Posle Burirama za “popravni” ostaju samo još staze Žeđijang u oktobru i Jas marina u novembru.

S druge strane, trojica direktnih suparnika sada imaju priliku da Kolčagu uteknu, a prvi pratilac, petoplasirani Pepe Oriola, može ozbiljno da ga ugrozi. Španac za Verneom zaostaje 43 poena i ispod Pepeovog imena se slobodno može podvući crta kada se govori o ljudima čije šampionske pretenzije treba shvatati ozbiljno.

Pomenuta petorica nastupaju u automobilima četiri različite marke, a to su redom: Folksvagen, Honda, Audi i Seat.

Bitka za timski naslov biće stvar mađarske ekipe M1RA (308 poena) i Lukoil Kraft-Bambu rejsinga (275).

Odluka o modelu godine pašće u tromeču “honda sivik” – “seat leon” – “folksvagen golf” – koji staju u interval od 51 boda.

Osvajač maksimalnih 55 poena na Ošerslebenu, Đani Morbideli ovog vikenda nastupa s maksimalnim balastom uspešnosti od 30 kilograma. Po 20 kg viška imaju Danijel Lojd, kao drugi najuspešniji pilot s nemačke runde, i povratnik u TCR svet, Norbert Mihelis. Mađar je hendikep stekao na svom jednom i jedinom dosadašnjem TCR učešću na Hungaroringu, pa ga je, shodno propisima, “preneo” na prvi sledeći start, a to je tajlandski. Treći po uspehu na Ošerslebenu bio je Mato Homola, što mu je donelo 10 kg dodatka za Buriram.

Kao i prošle godine, trke na autodromu Čang boduju se i za TCR prvenstvo Tajlanda, pa se na jedinstvenoj startnoj listi nalazi i šestoro vozača koji se takmiče i boduju i za tu konkurenciju, i apsolutno. U toj grupi, petoro ih je sa Tajlanda, jedan iz Malezije. Kako je praksa iz prethodne dve godine, i Internacionalna i nacionalna serija voze zajedno, što broj učesnika predstojećeg vikenda podiže na 24.

Još dvojica Tajlanđana startuju u ekipama etabliranim na globalnoj sceni: Munkong ‘Turbo’ Satijentirakul trkaće se u “opel astri” belgijskog DG sporta, a Kantadi Kusiri u Vestkoustovom drugom “folksvagen golfu”. Obojica su startovala u TCR Internacionalnoj seriji prilikom njenih prethodnih dolazaka na Buriram i obojica su osvajala bodove u apsolutnoj konkurenciji.

Najbrži kvalifikacioni i najbrži trkački krug na Buriramu izvezao je Đani Morbideli. Oba rezultata postigao je kao vozač “honde sivik”, krajem oktobra 2015, na prvom gostovanju TCR Internacionalne serije na Tajlandu. Pol-poziciju Italijan je tada stekao krugom od 1:43.423 (prosečna brzina 158,52 km/h), a trkački rekord pripao mu je dan kasnije, zahvaljujući vremenu od 1:44.121 (prosek 157,45 km/h).

Pobednici trka TCR Internacionalne serije na stazi Čang bili su:
2015: trka 1 – Pepe Oriola (seat leon); trka 2 – Stefano Komini (seat leon)
2016: trka 1 – Pepe Oriola (seat leon); trka 2 – Džejms Neš (seat leon)

TCR na Buriramu – osnovni podaci
dužina kruga: 4.554 m
trkačka distanca: 2 x 14 krugova (63,756 km)
start: iz mesta
vozi se u smeru kretanja kazaljki na satu
startni poredak: određen rezultatima Q1 i Q2 runde kvalifikacija, inverzija prvih 10 iz Q2 primenjuje se u trci 2

TCR na Buriramu, satnica (sva vremena CET)
subota, 5:30 – 6:00 – trening 1 (30′)
subota, 7:30 – 8:00 – trening 2 (30′)
subota, 10:30 – 11:05 – kvalifikacije (Q1 + Q2)
nedelja, 9:30 – trka 1
nedelja, 11:05 – trka 2

Najavljeno je da će sva događanja – treninzi, kvalifikacije i obe trke – moći da se prate posredstvom strimova i kompjuterizovanih podataka o vremenima krugova na platformama www.tcr-series.com i www.tcr-series.tv.