Ekblom: Dalgren nikad nije osvojio STCC, presija je na njemu! Dalgren: Imam ja i druge titule!

Foto Tony Welam /STCC

Dve runde pre kraja Skandinavskog turing prvenstva, u igri za titulu realno su ostala dva najzvučnija imena u kategoriji, Robert Dalgren, koji se trka u “seatu” i Fredrik Ekblom, vozač “folksvagena”.

Novi i u 2017. pretposlednji okršaj dvojice superiskusnih pilota i bivših fabričkih vozača Volvoa odigraće se ovog vikenda na autodromu Anderstorp.

Na tabeli Dalgren ima lepih 40 bodova više od svog najozbiljnijeg rivala. A da će se u subotu i nedelju sve vrteti oko pomenute dvojice, garantuje i činjenica da šestu STCC runda Juan Kristoferson mora da propusti zbog obaveza u Svetskom relikros prvenstvu.

Na prethodnoj rundi na Karlskogi, Dalgren je osvojio osam bodova više od Ekbloma. Do kraja je preostalo još šest trka i Ekblom mora da napravi preokret na putu ka potencijalnoj četvrtoj STCC kruni u karijeri.

Iako se međusobno odlično poznaju i puno uvažavaju, jedini ozbiljni pretendenti na tron počeli su da se bave i psihološkim igricama u finalnoj deonici šampionata, prvog u Skandinaviji ustrojenog po STCC normama.

Ekblom je izjavio: “Naravno, cilj mi je da na Anderstorpu smanjim zaostatak za Robertom koliko god mogu. Cele sezone imam ambicije da postanem šampion, 40 poena je velika razlika, ali još nije izrečena poslednja reč. Robert nikada nije osvojio STCC i jasno je kolika je presija na njemu. On može sve da izgubi, dok ja nemam šta da izgubim.”

Dalgren je imao šta da odgovori: “Istina je da ja dosad nisam osvajao STCC, ali imam druge titule i nisam novajlija u šampionskim borbama. Osećam li veliku presiju? Ne, ne bih rekao. Cilj nam je oduvek bila titula.”

“U poslednje dve runde osvojio sam lepe bodove, ali ništa više od toga. Daleko od toga da je stvar završena i još svašta može da se desi. Osim toga, moj pratilac nije bilo ko, Ekblom je dobar vozač, koji vozi za dobar tim i oni su spremni za bitku.”

Ekblom se nadao da će na prethodnoj STCC rundi prići Dalgrenu, ubeležio je pobedu, drugo i treće mesto, ali je opet izgubio osam bodova u odnosu na lidera serije.

“Užasno je što je Robert osvojio više poena od mene. To nije bila naša računica, ali obavili su dobar posao. Posle toga se frustrirate. Naš auto nije bio loš, nismo se pokazali loše, ipak smo osvojili manje bodova. To boli”, kaže Ekblom.

S druge strane, Dalgren s puno samopouzdanja stiže na Anderstorp: “Naš trend je uzlazni, na Falkenbergu i Karlskogi pokazali smo dobru brzinu. Nismo morali da se oslonimo ni na koga drugog, već smo obavili dobar posao i to je bilo dovoljno za vrh. Ja sam u najboljoj situaciji u finišu prvenstva. Na Anderstorpu želim da osvojim više poena od Ekbloma, a zatim i da propisno izazovem Folksvagen u timskom šampionatu. U toj kategoriji prilično zaostajemo.”

“Nije gotovo dok debela žena ne zapeva”, našalio se Ekblom. “Uzeću sve što budem mogao. Svašta može da se desi, a Dalgren nije imao problema u šampionatu. Zasad.”

Izgrađen 1968, Anderstorp je pravi, klasični autodrom, ne modifikovani hipodrom i ne “uvećani kartodrom”, poput većine staza na STCC kalendaru. To je pista bogate istorije, na njoj je u u periodu 1973-78 održano šest F1 Velikih nagrada Švedske, od kojih su Džodi Šekter i Niki Lauda osvojili po dve. WTCC je tu gostovao 2007, pobđivali su Rob Haf i Rikard Rajdel u “ševroletima lačeti”.

Sa 4.025 metara, Anderstorp je najduža staza u Švedskoj i u Skandinavskom turing prvenstvu. Specifičan karakter daju mu ekstremno dugačak pravac, koji je služio i kao aerodromska pista, sa snažnim kočenjem na kraju i krivine s nagibom. Lokalni vozači kažu da je tu najvažniji harmoničan prisup, koji kombinuje što bolji izlazak na pravce i maksimalnu brzinu na onom najdužem, ali i snažna i pravovremena kočenja.

Ovako izgleda program pretposlednjeg takmičarskog vikenda TCR Skandinavija 2017.

subota
9:00 – test (60′)
11:40 – test (60′)
15:30 – kvalifikacije (Q1:15′, Q2:10′, Q3:5′)

nedelja
9:00 – zagrevanje (15′)
11:00 – trka 1 (13′)
13:45 – trka 2 (17′)
15:55 – trka 3 (22′)