Rimčeva “nevera” sa Martinom Kodrićem oborila rekord Nirburgringa

Foto: Rimac automobili

Model “nevera” koju je konstruisala i izradila firma Rimac automobili, oborila je 23 rekorda ubrzanja za električne automobile.

Rekordi su uglavnom bili vezani za ubrzanje na ravnom putu, ali je sada ovaj model postao najbrži i na legendarnom Nirburgring-Nordšlajfeu, u kategoriji električnih automobila.

Rekord je oborio trenutno najuspešniji hrvatski automobilista Martin Kodrić, koji je na pisti u Ajfelima vozio “neveru” opremljenu “mišlen kup2R” pneumaticima. Vreme kruga bilo je 7:05.298, što je oduvalo direktnu električnu konkurenciju poput “tesle S paid” za neverovatnih 20 sekundi.

“Činjenica da “nevera” može da postigne ovakve brzine na stazi, iako je razvijena da bude udoban GT hiperautomobil za put, je ono što je čini tako posebnom. To je dobro zaokružen primer inženjerstva i dizajna, nežan i upotrebljiv u gradu, uzbudljiv za vožnju na krivudavim putevima, udoban na velikim udaljenostima i razorno brz na trkačkoj stazi”, rekao je Kodrić nakon obaranja rekorda.

Koliko je ovaj rekord neverovatan, govori i podatak da je “nevera” bila brža od modela “lamborgini hurikejn performante” i “poršea 918 spajder”. Apsolutni rekord Nirburgringa za serijske modele trenutno drži “mercedes AMG one” sa vremenom 6:30.705.

Konstruktor iz Svete Nedelje pokraj Zagreba Mate Rimac predstavio je specijalno izdanje svog modela koji je nazvan “nevera time attack edition” i koji će biti proizveden u 12 primeraka, svaki u posebnoj boji.

Prvi auto je svetlozelen, a Rimac je opisao kao “prilagođenu nijansu inspirisanu neobičnim vremenskim fenomenima koji se događaju pred oluju, kad nabijene jonizovane čestice daju nebu moćnu zelenu boju. Ta boja predstavlja moć koja tek treba da se oslobodi”.

Video sa onbord kamere rekordnog kruga možete pogledati ovde.