Al-Atijah će možda voziti WTCC rundu u Kataru 2016.

Svetrani trkač i sportista Naser Al-Atijah mogao bi ponovo da se nađe za volanom TC1 automobila kada u novembru Svetsko prvenstvo turing automobila stigne na autodrom Losail u njegovom rodnom Kataru.

Zahvaljujući zalaganju Eurosporta, kao WTCC promotera, i katarskog moto i motociklističkog saveza, Al-Atijah je 2015. dobio priliku da se okuša u turing automobilu. U “ševi kruzu” Kampos rejsinga startovao je na 23. i 24. trci sezone i u oba nastupa stigao je na cilj, osvojivši pri tom poene u kategoriji privatnika. Neposredno posle te avanture, Naser je najavio mogućnost da se ozbiljnije posveti WTCC-u, možda i sa sopstvenim timom, ali su se ambicije sada svele na eventualno novo gostovanje na domaćem terenu, i to ako se sve okolnosti poklope.

“Još nisam počeo da razmišljam o tome, ali ako se ukaže prilika i ako budem slobodan, zašto da ne?”, rekao je Al-Atijah u jednom od bivaka Dakar relija. “Prošli put sam se silno zabavio i mislim da su događaji poput tog važni za Katar. Auto i moto sport su u Kataru sve značajniji i voleo bih da učinim sve što je u mojoj moći da u tome pomognem.”

P-20160106-00207_HiRes JPEG 24bit RGBNaser za volanom “minija” učestvuje na Dakar reliju 2016. i brani prošlogodišnju pobedu među automobilistima. Posle prvih sedam dana takmičenja zauzimao je četvrto mesto, kao najbolje rangirani trkač koji ne vozi “pežo”. Kataranin je, međutim, osvojio osmu etapu i nakon nje zaostaje nepunih 15 minuta za vodećim Stefanom Peterhanselom. Njegova nada u mogući preokret leži u najavljenoj izmeni karaktera trase relija u drugoj sedmici. Dosad su na brzinskim ispitima preovlađivale deonice nalik na WRC specijale, a u preostalim danima etapa itinerer će više ličiti na tradicionalni Dakar: više vremena trebalo bi da se provede u dinama i navigacija bi trebalo da igra veću ulogu, što bi relativizovalo očiglednu i izrazitu prednost Pežoa u brzini i snazi.

Na stazi Losail u Dohi u novembru 2015. održane su prve noćne trke u istoriji Svetskog šampionata turing automobila, ujedno i prve na Bliskom Istoku. Predstava pod reflektorima ove godine će se ponoviti 24. i 25. novembra i ponovo će, kao i lane, označiti završetak WTCC takmičarske sezone.