ANALIZA: Lopes i Miler, duel koji priželjkujemo

Prva polovina Svetskog šampionata turing automobila završena je u julu mesecu, u Moskvi, ali je, što zbog preduge pauze između Argentine i Kine, što zbog geografskih faktora (preostaje još samo azijska turneja), psihološku razdelnicu izgleda prirodnije smestiti u avgust i napraviti rekapitulaciju dešavanja u prvih osam WTCC rundi. Tako je učinio Dario Sala, novinar Italijarejsinga i tekst koji sledi njegova je analiza dosad viđenog u sezoni 2014.

Trkama na stazi Terme Rio Ondo u Argentini, početkom avgusta, WTCC je praktično okončao prvu polovinu sezone. Takmičenje se nastavlja u oktobru, finalnim sveazijskim sprintom, koji ima tri stanice u Kini (Peking, Šangaj i Makau), te jednu u Japanu (Suzuka). Osam trka koje će nam reći ko će biti šampion 2014, i to posle godine koja se dosad odigrala u znaku Sitroenove dominacije na svakom planu.

_NZS7263Automobili „C-elize“, još pre starta takmičenja označeni kao favoriti, dosad su u potpunosti opravdali svoju ulogu. Šest meseci testiranja u TC1 konfiguraciji, izvedeni dok je konkurencija još bila zauzeta pokušajima da što bolje okonča sezonu 2013. rezultirali su apsolutnom prednošću.

U julu 2013. „C-elize“ je prvi put sišao na pistu, ostali su to učinili u februaru i martu 2013. Sitroen je prevalio hiljade i hiljade kilometara, drugi su imali samo nekoliko dana proba pre početka šampionata. Povrh toga, kuća sa dvostrukim zupčanikom pojavila se na startu sa budžetom i ekipom kakvi dotle nikada pre nisu viđeni u Svetskom šampionatu. Na taj način, pitanje konačnog pobednika bilo je otvoreno samo pre trka u Marakešu. Po završetku marokanskog vikenda, bio je jasan ogroman potencijal tog automobila, koji izvanredno voze trojica velikih vozača i videlo se u kom će pravcu krenuti šampionat.

Sada, 16 trka kasnije, razmak u odnosu na konkurente neminovno je smanjen, mada skorašnje glasine govore o još preko pola sekunde kada je u pitanju „honda“, a o još sedam desetinki kada se radi o „ševroletima“. Za to vreme, „lade“ ostaju na udaljenosti većoj od sekunde. O titulama nema diskusije – Sitroen će osvojiti onu u kategoriji proizvođača, a jedan od njegovih trkača učiniće to u vozačkoj konkurenciji.

wtcc20140022651 wtcc20140022627Barem sa tog stanovišta, može se zamisliti lep dvoboj između Hosea Marije Lopesa i Ivana Milera. Argentinac je dosad trijumfovao sedam puta, a dvostruku pobedu zabeležio je upravo na svojoj domaćoj trci, što ga je potvrdilo kao vozača u najboljoj formi, ako ne i trenutno najboljeg. Argentinska trka omogućila je Lopesu da uoči finalne trećine sezone stekne 60 bodova prednosti u odnosu na Milera. Prednost ogromna, makar naizgled, ali po FIA sistemu bodovanja, dovoljan je jedan malerozan vikend i sve može ponovo da se nađe u igri.

Mora se reći i to da se Argentinac nikada nije trkao na pistama koje predstoje u kalendaru, dok ih je Miler koristio kao osnovu za jurišni pohod na svoje titule. Osim, naravno, Goldenport parka, koji je obojici nepoznat. Rasplet ostaje da se vidi, ali jasno je da su za nas kao gledaoce ovo samo nade da ćemo biti svedoci lepog duela do poslednjeg metra. U stvarnosti, Pečito je favorit broj jedan, s koje god strane da se posmatra. Najbrži je, ima sjajan pregled trke i izgleda da je pronašao zavidnu mentalnu ravnotežu. Zaista, on teško da može da popusti ili posrne.

[blockquote style=”style-2″ icon=”none”]U finalnom sprintu na azijskom tlu, gde se počev od oktobra voze čak četiri runde, samo Francuz može da se stane na put zahuktalom Argentincu. A konačni trijumf će svakako biti Sitroenov[/blockquote]Miler je dosad osvojio četiri trke, pokušaće sve kako bi do kraja napadao Argentinca, ali trebalo bi da pazi i na leđa, pošto bi i Sebastijan Leb želeo da postigne još neki uspeh. Legendarni relista vozi izuzetno dobru debitantsku sezonu. Kako se moglo pretpostaviti, usput je izgubio nešto bodova zbog neiskustva u gužvama i zbog nedovoljne lukavosti u ponekim „vrućim“ situacijama. Opet, jasno je da će vozač poput njega želeti da se u konačnom poretku plasira na mestu višem od trećeg, jer je ta pozicija danas praktično poslednja u internom Sitroenovom šampionatu.

honda_moscow_raceway_ gianni (1)Konkurencija Sitroenu ne postoji, bar ne zasad. Samo je Đani Morbideli u ševrolet RML kruzu Minih motorsporta poremetio dominaciju francuske kuće. Dogodilo se to u Mađarskoj, posle potpuno defanzivne trke u kojoj je Đani prikazao svoju klasu. Ostatak sezone trkača iz Pezara vijugao je između uspona i padova i Đani je uradio šta je mogao sa onim što je imao na raspolaganju. Test sesije bile bi od koristi, ali ih budžet ne dopušta.

Lista razočaranih je duga, a na prvom mestu nalazi se Honda. U J.A.S-u i u Japanu rade kao ludi, ali zaostatak koji treba nadoknaditi i dalje je veliki. „Sivik“ je rođen dobar, ali su ga hendikepirali pojedini problemi s pouzdanošću i mala snaga motora. Situacija je popravljana u hodu, međutim, stvarna mogućnost pobede u trci pri „normalnom“, a ne inverznom startu, nikada nije postojala. Vremenski zaostatak „honde“ preveliki je da bi se pokušalo sa suprotstavljanjem „sitroenu“, sada preostaje samo nada da se sezona završi barem jednom pobedom kod kuće. Ona bi zadovoljila čelnike kuće, možda isuviše okrenute pogonskoj jedinici koju spremaju za Formulu 1, da bi vreme i resurse posvetili motoru za WTCC.

honda-2-2 (2) AUTO - WTCC SPA-FRANCORCHAMPS 2014Skromni budžeti i manjak testova zajednički su imenitelj sezone svih koji voze Ševrolete. To važi za ROAL, koji je ostvario nekoliko solidnih plasmana sa Tomom Koronelom i Tomom Čiltonom. Nažalost, nedostatak ozbiljnijeg kontinuiteta uticao je na pozicije obojice pilota u poretku vozača. U šampionatu kojim Sitroen ovako dominira, oni se mogu nadati samo ponekoj dobroj trci. A takve su izvezli vozači kao Mehdi Benani u „siviku“ Protima, Norbert Mihelis u Zengeovoj „hondi“, kao i Igo Valente u Kamposovom „kruzu“. Slučajevi važni, ali sporadični i bez kontinuiteta.

Lade su previše, previše daleko da bi se bilo čemu mogle nadati. Na sreću, u Argentini je Rob Haf stigao do drugog mesta, koje vredi kao pobeda, i ono je nagrada za veliki posao koji su obavili i tim i inženjer Marko Kalovolo. O nečem višem teško je i razmišljati.

„Granta“ poseduje karakteristike koje ne dopuštaju velike korake u razvoju i zato se snage tima koncentrišu na „vestu“, novo oružje prikazano u avgustu na Moskovskom auto-salonu. Za sada ostaju pokušaji da se što bolje završi tekuća 2014. sezona. I Ladi, ali i svima ostalima koji nemaju „C-elize“.

pobednici WTCC trka 2015.
 1 Marakeš 1  Hose Marija Lopes sitroen C-elize
 2 Marakeš 2  Sebastijan Leb sitroen C-elize
 3 Pol Rikar 1  Ivan Miler sitroen C-elize
 4 Pol Rikar 2  Hose Marija Lopes sitroen C-elize
 5 Hungaroring 1  Ivan Miler sitroen C-elize
 6 Hungaroring 2  Đani Morbideli ševrolet RML kruz
 7 Slovakija ring 1  Sebastijan Leb sitroen C-elize
 8 Slovakija ring 2  nije održana
 9 Salcburgring 1  Ivan Miler sitroen C-elize
 10 Salcburgring 2  Hose Marija Lopes sitroen C-elize
 11 Moskva 1  Hose Marija Lopes sitroen C-elize
 12 Moskva 2  Ma Ćinghua sitroen C-elize
 13 Spa 1  Ivan Miler sitroen C-elize
 14 Spa 2  Hose Marija Lopes sitroen C-elize
 15 Terme Rio Ondo 1  Hose Marija Lopes sitroen C-elize
 16 Terme Rio Ondo 2  Hose Marija Lopes sitroen C-elize