Lada prvi put nastupa u Pekingu

Lada sport još je pod utiskom šampanjca sa podijuma u Argentini. Osokoljeni tim zrači optimizmom uoči azijske WTCC turneje, koja počinje trkama u Pekingu, na autodromu Goldenport park.

Hafova briljantna vožnja na Termama donela je Ladi prvi podijum u Svetskom šampionatu, što je nagrada za sav trud ruske ekipe i kruna napora uloženih u prečesto problematičnoj sezoni. Obodren novom dozom entuzijazma, tim gaji veru da se takav rezultat može ponoviti ili čak popraviti do kraja sezone.

Međutim, WTCC kreće u nepoznato i odnos snaga u Pekingu nezahvalno je prognozirati.

unnamed(1)„Peking će biti novo i zanimljivo iskustvo za ceo WTCC, jer se šampionat zaputio na teritoriju na kojoj dosad nije bio, u novi region Kine i na Goldenport park. Sa dužinom od svega 2,4 kilometra, to je najkraća staza na koju idemo i trebalo bi da je aerodinamika na njoj od mnogo manjeg značaja, što bi moglo da koristi Lada sportu. Očekujem da će se tamo važnije biti mehaničko prianjanje, a nema sumnje da smo tu značajno napredovali tokom poslednjih meseci i biće uzbudljivo videti kako će nam ići.“, rekao je Ladin heroj Rob Haf.

„Kad se sve uzme u obzir, mnogo je nepoznanica i ja nemam predstavu hoćemo li moći da ponovimo uspeh kakav smo postigli u Argentini. Ulazak u prvih deset u kvalifikacijama cilj je sve trojice vozača Lada sporta, a onda korišćenje inverznog starta i pol pozicije u trci 2. Držim palčeve da jedan od nas uspe u tome. Auto je u Argentini bio bolji nego ikad, otad se nije promenio,“ rekao je svetski prvak iz 2012.

bigm_514_LADA

“Zanimljiva konfiguracija i dužina Goldenport parka mogu da pogoduju “ladi granti”, jer na ovoj vrsti staze maksimalna brzina nije presudna. Mnogim učesnicima šampionata ovo je nova staza, pa će to dodati novi zaplet trkama. Teško je predvideti rezultat, ali se nadam da možemo da se borimo za više pozicije, jer je automobil na prethodnoj rundi u Argentini pokazao da je uravnotežen i stabilan”, dodao je Džejms Tompson.

“Željan sam da se vratim na stazu posle dva meseca odsustva, potpuno sam osvežen i spreman na nove izazove. Nikada nisam bio u Pekingu i na Goldenport parku, pa će i to za mene biti još jedno novo i zanimljivo iskustvo. Staza je veoma kratka, nadam se da će to biti naša prednost. Očekujemo i mnogo navijača kraj piste, jer je auto-sport veoma popularan u Kini, a mi ćemo se potruditi da pružimo uzbudljive bitke na stazi, gledaocima za uživanje”, izjavio je Mihail Kozlovski.