Askona: Mnogo smo napredovali od Zoldera do Nirburgringa

Photo Florent Gooden / DPPI

Mikel Askona je subotnju WTCR trku na Nirburgringu Nordšlajfe završio kao četvrti, postigavši daleko najbolji lični rezultat u aktuelnoj sezoni.

I ne samo to – bio je to i najbolji rezultat “kupre leon kompetision” na globalnoj pozornici, baš kao i dosad najviši domet Zenge motorsporta s novom tehnikom u 2020. godini.

Posle očajnog otvaranja sezone u Belgiji, kada se Askona mučio da nađe svoje mesto u prvih deset, trkački rezultat s Nirburgringa naznaka je značajnog poboljšanja u performansama, postignutog za izuzetno kratko vreme.

Dok su najveći WTCR timovi u međusezoni testirali, oni manji su probama posvetili bar nekoliko nedelja. Zengeov tim nije mogao da izvede ni to jer su Mađari svoje nove “kupre leon kompetision” preuzeli tek koji dan pre runde na Zolderu. Automobili su tamo imali logo samo jednog sponzora i nije ih krasila čak ni karakteristična zelena boja Zenge motorsporta.

Poduhvat započet u takvoj žurbi morao je da bude supertežak, ali iz sadašnje perspektive izgleda da ekipa i njen najmoćniji vozač nisu daleko od bitaka za podijume.

Već je Askonino šesto vreme u kvalifikacijama u Nemačkoj nagovestilo jedno drugačije i bolje izdanje mađarske ekipe. U prvom sprintu, on je zaustavio “kupru” zbog oštećenja hladnjaka, kako bi izbegao totalnu štetu na motoru.

Dan kasnije, doživeo je satisfakciju i za to razočaranje, a četvrto mesto Askoni je bilo još slađe zato što ga je izborio u direktnom duelu, prestigavši “hondu” Estebana Gerijerija u trećem, poslednjem krugu trke.

“Kakva trka!”, komentarisao je Španac. “Luda, ali dobra, uslovi su bili vrlo teški. Veoma sam zadovoljan četvrtim mestom, startovali smo šesti i vozili smo sva tri kruga na limitu.”

“Napredovali smo mnogo od prvog do drugog takmičarskog vikenda. Napravili smo veće korake, i to u veoma teškim uslovima, po kiši na Nordšlajfeu, ali je osećaj u automobilu bio vrlo dobar.”

Askona je kroz cilj prošao s lakše oštećenom “kuprom”, a zatim je objasnio i gde je do nezgode došlo: “Slupao sam se u prvom krugu na Karačola karuselu! Bio sam iza Estebana i udario sam u zid na Karuselu.”

“Posle toga sam odlučio da nastavim trku jer sam video da to mogu i da je auto bio okej, iako je volan bio malo pomeren.”

“U poslednjem krugu sam rapidno sustizao Estebana, bio sam mu na zadnjem braniku. Odlučio sam da čekam do poslednjeg pravca jer sam znao da je “kupra” brža od “honde” i prestigao sam ga u poslednjem krugu.”

“Veoma sam zadovoljan radom Zenge motorsporta i momaka iz Kupre. Hvala svima.”

Askonine timske kolege Bence Boldiž i Gabor Kišmarti-Lehner na Nirburgringu su prošli lošije, što se apsolutno moglo očekivati.

Ipak, oba Mađara osvojila su bodove: Boldiž za pozicije 10 i 13, a Kišmarti-Lehner za 11. i 14. mesto.

Nikakav poseban tempo oni nisu imali, kao ni iskustvo na najtežoj stazi na svetu. Sa minimalnim poznavanjem automobila, trke su izvezli do kraja i ovi rezultati izgledaju kao premija. Međutim, već sledeća WTCR runda vozi se na Slovakija ringu, autodromu koji je i Boldižu i Kišmarti-Lehneru poznat.

Posle dva WTCR vikenda, Askona je dvanaesti u generalnom poretku serije sa 19 osvojenih poena.