Saton: U BTCC svašta može da se desi, Silverston je to dokazao

Bivši BTCC šampion i aktuelni lider serije Ešli Saton doživeo je bezmalo sve što automobilski sport može da priredi tokom samo jednog trkačkog vikenda na nacionalnoj konfiguraciji Silverstona.

Na pistu u Northemptonširu stigao je kao vodeći na tabeli, pa je njegov “infiniti Q50” bio opterećen maksimalnim balastom od 60 kilograma za kvalifikacije i trku 1.

U takvim okolnostima osvojio je solidnu sedmu startnu poziciju za prvi sprint vikenda, mada su glavni suparnici bili ispred: Den Kamiš prvi, Tom Ingram drugi, a Kolin Turkington četvrti.

Otvarajuću nedeljnu trku Saton je završio na šestom mestu, jednu poziciju iza Turkingtona.

Bilo je očekivano da će Saton napredovati dalje u trci 2, utoliko pre što mu je preraspodela balasta rasteretila auto. Međutim, jedna blokada točkova i jedan kontakt s Motorbejs “fordom” Rorija Bučera u prvom krugu imali su krupne posledice – najpre pad na deseto mesto, a kasnije i eksploziju gume, šest krugova pre karirane zastave.

Usledio je odlazak u boks, pa je konačan plasman bio neslavan: pozicija 26, uz 2 kruga zaostatka za pobednikom Turkingtonom. Samim tim, to mesto mu je bilo i startno za poslednji nastup dana, a Turkington se vratio na prvo mesto u šampionatu.

Proboj koji je Saton izveo sa 26. pozicije u trci 3 bio je dostojan šampiona. Do kraja prvog kruga ušao je u najboljih 20, a kada je u 7. krugu trka prekinuta zbog velikog Bučerovog udesa, već je bio u zoni bodova.

Na restartu je Saton zauzimao 14. poziciju, da bi odatle nastavio juriš i prokrčio sebi put do drugog mesta na cilju. On je pojurio i za liderom i konačnim pobednikom Olijem Džeksonom, do čijeg “forda” su mu ipak falile tri desetinke.

Zvaničnicima se, međutim, nije dopao manevar kojim je Saton preoteo drugo mesto Tomu Olifantu, pa su mu dodali tri desetinke, koliko je bilo potrebno za inverziju pozicija 2 i 3. Stoga je Olifant u konačnom poretku rangiran kao drugi.

Nešto malera, nešto srećnih okolnosti, mnogo brzine i rada za volanom i jedan podijum. Rezultat: Saton je odbranio vodeću poziciju u generalnom, pa Silverston napušta kao lider serije, sa 4 boda više od četvorostrukog šampiona Turkingtona.

“Kao što sam ranije govorio – u BTCC svašta može da se desi i mislim da je Silverston baš to i dokazao”, analizirao je 26-godišnji vozač privatnog “infinitija”.

“Sedmo mesto u kvalifikacijama nije bilo naročito loše ako se uzme u obzir da smo imali nekoliko malih problema.”

“U trci 1 suština je bila da osiguramo neki bod i da dođemo u poziciju da izbacimo nešto kilograma iz automobila, to smo i uradili.”

“U trci 2 su mi zablokirali točkovi na prilazu krivini Bekets i posle toga nije bilo pitanje da li će guma pući, već kada.”

“Stvari nisu izgledale sjajno posle druge trke, ali smo svu energiju uložili u trku 3 i ubrali smo plodove. Otišli smo sa staze kao i dalje vodeći u poenima.”

“Rasterećenje automobila je sve preobrazilo. Bilo je fenomenalno i ne mogu da izbacim iz glave koliko je osećaj u automobilu bio dobar.”

“Poslednja trka bila je daleko najbolja u mojoj karijeri. Veoma se retko dešava da na BTCC rešetki startujete sa začelja i da stignete do podijuma. “Mnogo šta nam je tom prilikom išlo naruku. Nova startna rešetka, restart, kao i to što je nekoliko ljudi iznenadilo ulje na stazi. Iskoristio sam svaku priliku koja se u kazala i napadao sam.”

“Sada idemo na Kroft, stazu koju volim, sa malom prednošću. Videćemo kako će se stvari tamo razvijati. Približavamo se odlučujućem delu sezone i sada će svaki bod biti od ključnog značaja.”