Verneu poverena i električna “đulija” za Pure ETCR

WTCR as Žan-Karl Verne dobio je novo zaduženje: on će se za volanom “alfa romeo đulje ETCR” trkati u Pure ETCR, prvom svetskom multibrend takmičenju električnih turing automobila.

Njemu je takođe poveren razvoj električne “đulije”, čije je stvaranje tjuner Romeo Feraris započeo pre godinu dana.

Verne u Svetskom turing kupu ove sezone vozi Ferarisovu “đulijetu veloče TCR” pod zastavom Mulzan rejsinga. On je treći pilot potvrđen za Pure ETCR; pre njega su uloge u novoj seriji koju je zamislio Marčelo Loti, a promoviše je Eurosport dobili fabrički trkači Kupre, Matijas Ekstrem i Đordi Žene.

Električna “đulija” nalazi se u završnoj fazi razvoja. Ona će biti sledeći automobil koji će biti transportovan u sedište Vilijams naprednog inženjeringa, kako bi u nju bili ugrađeni baterija, električni sistemi i sve prateće komponente, što je nedavno učinjeno s “velosterom N ETCR”.

“Drago mi je što imam mogućnost da doprinesem ovom jedinstvenom novom projektu”, kazao je 32-godišnji francuski trkač, koji u novi zadatak unosi ne samo pobedničko turing iskustvo, već i ono stečeno u trkama formula, GT i sportskih automobila i vožnjama na Le Manu.

“Hvala Romeo Ferarisu, a posebno Mikeli Čeruti i Mariju Ferarisu koji su verovali u mene i to potvrdili poverivši mi važan i uzbudljiv zadatak razvoja novog automobila. Ja sam to radio i ranije, ali ovo je prvi put da ću razvijati električni automobil, to je izuzetno atraktivno i motivišuće, kao i inovativni Pure ETCR koncept koji je razvio Eurosport.”

Tjuner i konstruktor sa sedištem u Operi, blizu Milana, treba da imenuje još dvojicu vozača za takmičenje u ETCR.

Objašnjavajući rolu poverenu Verneu, Italijani ističu da je on idealan kandidat za razvoj novog automobila jer je dokazao da poseduje potrebne kvalitete – veliki profesionalizam, tehnička znanja i sposobnost da se prilagodi na sve uslove na stazi.

Mikela Čeruti je rekla: “Veoma mi je drago da objavim da je Verne i u našim planovima za električno trkanje. Tokom nedelja naše saradnje u FIA WTCR, od početka se odlično snašao u našem timu i u komunikaciji s ljudima koji rade od kuće, a koji su direktno angažovani u projektovanju i razvoju “alfa romeo đulije ETCR.”

Kontinualna snaga ETCR trkačkih automobila iznosiće 300 kW, a maksimalna 500 kW (ekvivalent 680 KS). To treba da budu najmoćnija turing vozila svih vremena i promoter koncepta očekuje da će nova serija “revolucionisati tradicionalne postavke u svetu auto-sporta”.

Promotivna Pure ETCR sezona počinje prezentacijom u Kopenhagenu 8. i 9. oktobra, dok će njen takmičarski format premijerno biti prikazan 14. i 15. novembra na Adriji, u sklopu italijanske WTCR runde.

Prva puna trkačka sezona nove serije treba da bude 2021, a svaki prisutni brend imaće po tri automobila.