Askona: Moj Q2 krug je bio savršen i teško bih uspeo da ga ponovim

Odlučivši da gostuje i na završnom vikendu TCR Evropa na Harami, Mikel Askona je zablistao na kvalifikacijama i lako i ubedljivo osvojio pol-poziciju za trku 1.

Kao jedan od retkih učesnika vikenda koji poznaje autodrom u blizini Madrida, Askona je sa starom “kuprom” Volkano motorsporta bio najbrži na prvom treningu, a zatim i u Q1 i u Q2 rundi kvalifikacija.

“Možda deluje lako biti najbrži u svakoj sesiji, ali uopšte nije lako!”, kazao je Španac koji je u protekle dve nedelje osvojio tri trke, dve u TCR Evropa, jednu u WTCR.

“Harama je teška staza i nemate mesta za bilo kakve greške. Ja stazu poznajem, a auto mi uliva samopouzdanje. Tim ga je vrlo dobro pripremio i primenio je dobar setap.”

“Krug u Q1 bio je normalan – naravno, napadao sam i morali smo da se postaramo da prođemo dalje. Moram da kažem da je krug u Q2 bio savršen. Bilo bi mi veoma teško da ga ponovim, jer sam forsirao 100%, a nisam nijednom pogrešio. Razmak do drugog automobila je veliki, srećan sam i zbog toga.”

Kao gost u kontinentalnom prvenstvu, Askona je u nezahvalnoj poziciji da otima bodove ljudima kojima je cilj zvanje šampiona. Stoga je najavio da će imati na umu i širu sliku, ali ne po cenu sopstvenog uspeha.

“Znam da se ne borim za titulu, ali zbog tima želim da postignem vrlo dobar rezultat u Španiji.”

“Paziću na ostale vozače koji se bore za titulu, ali svi žele da pobede, pa ću i ja forsirati”, poručio je Askona.

Njegovi najbliži pratioci i u Q1 i u Q2 rundi kvalifikacija bili su Tedi i Džimi Klere u “pežoima” sopstvene ekipe.

Tedi je izborio drugo mesto, uz zakašnjenje od 0,685 sekundi, a provizorno trećeplasirani Džimi kasnio je 776 hiljaditih, ali je diskvalifikovan jer je njegov “pežo” bio ispod minimalne dopuštene težine.

Tedi Klere će podeliti prvi startni red sa Askonom, s tim što ipak neće imati brata iza sebe kao podršku.

“Veoma sam srećan – ovo je moj najbolji kvalifikacioni rezultat ove godine, a sezona je bila stvarno teška”, rekao je on. “Mi ovu stazu ne poznajemo, prvi put smo na njoj i zadovoljni smo našim tempom i dobrom pozicijom.”

“Drago mi je zbog tima i naših mehaničara, koji su se mnogo trudili, takođe i zbog Pežoa. U redu, Mikel je šest desetinki brži, ali on stazu poznaje i veoma je brz ovde.”

“Malo ljudi poznaje ovo mesto i zato mi je drago što sam drugi. Uvek morate imati na umu da svašta može da se desi u TCR i zato je uvek bolje startovati drugi i izbeći nevolje, nego startovati negde dvanaesti”, završio je Klere.

Od ozbiljnijih kandidata za titulu najbolji kvalifikacioni rezultat zabeležio je Mehdi Benani s Komtuju “audijem” – četvrto mesto donelo mu je 7 poena. Njegov timski kolega Nikola Bart završio je sedmi i upisao 4 boda.

Lider serije Majk Halder nije ušao u Q2, kao ni bilo koji drugi vozač “honde”. On u trci 1 startuje četrnaesti, Benani četvrti, Filipi deseti, Bart sa sedme, a Lojd sa 23. pozicije.

Nađ kreće deveti, Andreas Bekman šesti, Mato Homola treći, a Pepe Oriola s 13. mesta.

U trkama na Harami moguće je osvojiti još najviše 80 bodova, što u igri za naslov teoretski drži pobrojanu devetoricu pilota, od Haldera (242 poena) do Oriole (165).

Da stvar bude još komplikovanija, vremenska prognoza za subotu najavljuje kišu.