Aston Martin DTM postava testira na Valelungi

Foto: R-Motorsport

DTM tim R-Motorsport Aston Martin izvodi dvodnevni test na autodromu Valelunga, a vozačke dužnosti obavljaju Pol di Resta i Džejk Denis.

Prema saznanjima portala Motorsport.com, izvorni plan je bio da Di Resta izveze jednodnevni test u sredu, ali je potom odlučeno da Denis krene u akciju već u utorak.

Ovom dvodnevnom probom, švajcarska ekipa koja nastupa s licencom engleskog luksuznog brenda ispuniće svoju godišnju kvotu privatnih test dana, što su rivalske kuće Audi i BMW već učinile.

Četiri automobila “aston martin vantidž DTM” izrađena su za samo 90 dana, oni su debitovali na otvaranju sezone na Hokenhajmringu i osvajali su poene u prva dva takmičarska vikenda.

Mizano je bio prva DTM runda u 2019. izvezena po potpuno suvom vremenu. Brza italijanska pista otkrila je da motori ugrađeni u R-Motorsportove “astone” imaju manjak u brzini od 5 do 10km/h.

Za utehu Švajcarcima služi saznanje da se pouzdanost istih tih motora poboljšala, posle niza problema s kojima su se suočili na rundi na Zolderu.

Posle subotnje trke na Mizanu, Di Resta je tim povodom izjavio: “Borba je žestoka, ali je pozitivno što smo došli u Mizano i što su automobili pouzdaniji, kao i to što smo uspeli da naš paket učinimo boljim.”

“Tek kada ovladate takvim stvarima i steknete valjanu kilometražu, tada možete da napredujete. Mi još učimo, a ostaje da se vidi da li je to dovoljno. Međutim, stići ćemo tamo gde treba.”

“Žalosno je koliko smo daleko od Audija i BMW-a, ali sve što možemo da učinimo jeste da se potrudimo više.”

U razgovoru s medijima na Mizanu, Astonov trkač Danijel Hunkadelja opisao je italijansku DTM rundu kao “početak od nule” za R-Motorsport.

U tom smislu, direktor tima dr Florijan Kamelger otkrio je da je ekipa Mizanu pristupila s potpuno drugačijom filozofijom. Tom prilikom isprobavane su široke varijacije u setapu, kao i nekonvencionalna strateška rešenja, poput vrlo dugačke prve faze subotnje trke koju je Ferdinand Habzburg izvezao na starim gumama, ili ultraranog Hunkadeljinog nedeljnog pitstopa.

“Od početka smo znali da će se Mizano, koji je brza staza, u kombinaciji s visokim temperaturama, pokazati kao veliki izazov za nas i upravo je to bio slučaj,” kazao je Kamelger. “Trke su nam pokazale da imamo da nadoknadimo veliki zaostatak i moramo da zavrnemo rukave i sistematski radimo na razvoju našeg tehničkog paketa.”

“Sada imamo mnogo podataka da analiziramo, za nas je to dobro, to nam je i bilo potrebno. Mnogo je područja na kojima znamo da možemo da se poboljšamo. Znali smo da će prvih nekoliko DTM rundi biti veliki izazov.”

Kamelger je najavio dolazeće korake svoje postave: “Sledeći posao biće analiza podataka, a zatim ćemo početi razgovore s drugim proizvođačima o tome šta će nam biti dopušteno da unapredimo kako bismo naš paket učinili konkurentnijim.”

Prema DTM pravilniku, razvoj motora je krajnje ograničen, što znači da R-Motorsport ne može da izvodi krupne i sveobuhvatne promene, već će umesto na njih moći da se usredsredi na područja poput softvera, poboljšanja pouzdanosti i setapa.

Svako eventualno odstupanje od pravilnika mora da odobri DTM komisija, a to znači i predstavnici konkurentskih proizvođača.

Prema prvim naznakama, BMW u ovoj stvari neće sputavati Aston i spreman je da mu dopusti određene popuste.

“U DTM-u se nikad nismo našli u situaciji u kojoj postoji nešto očigledno pogrešno, a da za to nismo mogli da pronađemo rešenje. Mislim da ćemo ga i sada pronaći”, poručio je šef BMW motorsporta Jens Markvart.