Audi najavljuje DTM nastup na Zandvortu: Na kraju glavnog pravca dostižemo 265 km/h

DTM se vraća u akciju posle letnje pauze i to čini na jednoj od najatraktivnijih staza u svom programu: automobile i vozače nemačke premijum turing serije očekuje Zandvort.

Autodrom u dinama holandske obale Severnog mora smatra se jednim od najzahtevnijih u DTM kalendaru. Audi je tu ostvario 9 pobeda do sada.

Marka s četiri prstena na holandsku DTM rundu dolazi s dvostrukim vođstvom u vozačkom poretku i kao lider konstruktorskog šampionata.

“Zandvort pripada grupi staza stare škole i za mene lično je najlepša u DTM-u,” izjavio je Audijev trkač Džejmi Grin. “Moja prva DTM pobeda na njoj, koju sam ostvario prošle godine, i dalje mi je jedan od najdražih momenata u sezoni 2016. Brze krivine su jako zabavne, pogotovo u kvalifikacijama kada je mala količina goriva u rezervoaru.”

I ostali vozači Audija imaju lepe uspomene sa Zandvorta. Majk Rokenfeler je tu 2011. izborio svoju prvu pobedu u DTM karijeri, a 2013. je osvojio DTM titulu. Loik Dival je još kao 2008. pobedio za francuski nacionalni tim u A1 Gran Pri seriji.

Međutim, apsolutni „kralj” ove 4,307 kilometara dugačke staze na periferiji Amsterdama je Matijas Ekstrem. Dvostruki DTM šampion i aktuelni FIA svetski relikros prvak na njoj se četiri puta našao na najvišem stepeniku podijuma.

Prvi put je Ekstrem tu slavio 2002, što mu je bila i prva DTM pobeda, a zasad poslednji holandski trijumf ostvario je 2014. “Zandvort je neverovatno kul”, kazao je Šveđanin koji nakon odmora u Italiji putuje u pravcu Severnog mora kao vodeći u DTM seriji.

Ekstrem je u generalnom samo jedan poen ispred još jednog Audi vozača, Renea Rasta. Višestruki osvajač Porše superkupa je prava senzacija ove sezone. On je ušao u DTM kada je prošle sezone kao zamena nastupio na Zandvortu. Sada, 12 meseci kasnije, Rast u bilansu ima 2 pobede, 3 pol-pozicije i dva najbrža kruga i odlične šanse da se bori za titulu.

Mladi Niko Miler je još jedan veliki ljubitelj Zandvorta. “Jako se radujem što ću voziti po novom asfaltu,” rekao je Švajcarac. “Vozićemo po krivinama koje su inače brze, sa još većim brzinama nego ranije i videćemo mnogo brža vremena po krugu.”

“Moraćemo da sačekamo i vidimo kako će novi asfalt uticati na performanse guma,” dodao je glavni čovek Audi motorsporta, Diter Gas. “Zandvort je uvek bio ubica guma, ali smo se ranije sa time dobro nosili. Staza bi trebalo da nam odgovara, ali DTM je nepredvidiv. Očekujem da ćemo gledati dve spektakularne trke.”

“Audi RS 5 DTM” sa aktiviranim DRS-om (smanjenim nagibom zadnjeg krila) na kraju startno-ciljnog pravca na Zandvortu dostiže maksimalnu brzinu od 265 km/h.