Mercedes uoči Zandvorta: Audi je favorit na papiru, mi smo ubeđeni da smo i dalje u igri!

Zaslugom Mara Engela, Mercedes je u Moskvi osvojio poslednju DTM trku pre letnje pauze i zato sekstet njegovih pilota visoko motivisan ulazi u drugu polovinu sezone, koja počinje trkom na Zandvortu.

Lukas Auer je treći u generalnom i najbolje je rangirani pilot Mercedes-AMG motorsporta. Posle ruske DTM runde, on je testirao F1 automobil, osvojio trku GT Masters serije, ali je stigao i da napuni baterije. “Sledeća stanica je Zandvort. Mnogo toga se desilo od prošlog trkačkog vikenda u Moskvi, ali se radujem što ću se ponovo vratiti za volan DTM automobila i ući u drugu polovinu sezone. Zandvort je jako zabavna staza i interesuje me kakav je novi asfalt. Cilj mi je da završim u najboljih 18!”, duhovito je prokomentarisao je 22-godišnji Austrijanac.

Ukupno deseti, Geri Pafet je drugi najbolje klasifikovani vozač marke iz Štutgarta. “Nekoliko nedelja sam van automobila i radujem se što se vraćam za volan. Zandvort mi je verovatno omiljena staza u kalendaru, volim njegov veliki izazov. To je staza stare škole, vrlo uska i krivudava. Nema mnogo mesta za izletanje, a ima nekoliko brzih krivina. Jedva čekam da ponovo izađem na stazu. Ove godine je stavljen novi asfalt, tako da će biti za nijansu drugačija, ali se i dalje radujem vikendu, i nadam se dobrim rezultatima”, poručio je Englez, ove godine bez podijuma u DTM-u.

Robert Vikens, inače 11. na tabeli, prvi je podsetio na činjenicu da je između DTM rundi u Rusiji i Holandiji Mercedes izazvao pravi zemljotres najavivši povlačenje iz ove turing serije: “Zandvort je prva trka nakon objave da ćemo napustiti DTM na kraju 2018. Rekavši to, radujem se što se vraćam na stazu gde smo pobedili prošle sezone. Ne znamo šta da očekujemo od novog asfalta, to će biti novi izazov za sve. Biće zanimljiv vikend, a holandski navijači uvek strastveno navijaju.”

S pobedom na Hungaroringu, Pol di Resta je jedan od trojice Mercedesovih vozača koji su ove godine izlazili na vrh podijuma, a na tabeli je posle 10 trka tek dvanaesti. “Posle kratke letnje pauze lepo je vratiti se u automobil. U Moskvi smo pokazali dobar tempo u nedelju, ali mi je nažalost pukla guma. Nadam se da će se proboj koji smo napravili u setapu nastaviti na Zandvortu. Ako bude tako, sve je moguće. Spreman sam za drugi deo sezone i radujem se što se vraćam za volan automobila na tako sjajnom mestu kakvo je Zandvort”, poručio je Škot.

Prošle godine DTM vicešampion, Edoardo Mortara ne liči na sebe otkako je iz Audija prešao u Mercedes. S jednim trećim mestom kao najboljim plasmanom, Italijan iz Ženeve tek je trinaesti u konkurenciji 18 takmičara. Šesti DTM takmičarski vikend 2017. dočekuje kao optimista: “Imao sam lep odmor, tokom kojeg sam uspeo da se opustim i napunim baterije. Sada je pred nama druga polovina sezone. Radujem se svakom od naredna četiri trkačka vikenda, pošto se voze na stazama na kojima sam imao dobre rezultate u proteklim godinama. To važi i za vikend na Zandvortu, gde sam već pobedio u DTM-u. Uvek sam bio konkurentan među peščanim dinama i nadam se da će biti isto i ove godine.”

Engel je u Moskvi zabeležio senzacionalnu prvu DTM pobedu, kojoj su pomogli taktika i sreća. Na tabeli tek petnaesti, trkač iz Minhena još je u pozitivnom raspoloženju ponetom iz Rusije. “Svakako je nešto izuzetno kada se zaputite na Zandvort sa prvom DTM pobedom u džepu. Predstojeća runda je uvek najveća atrakcija u kalendaru iz perspektive vozača. To je veličanstvena staza. Holanđani su uvek odlično raspoloženi, a čuo sam i da će Maks Ferštapen biti prisutan, tako da će verovatno biti više događanja nego obično. Za mene je to još jedan razlog više da se radujem trkačkom vikendu. Kao tim, zadali smo sebi cilj da idemo punim gasom i ka višim pozicijama u šampionatu”, ispričao je Engel.

Uoči starta onoga što u DTM-u vole da nazivaju drugom polusezonom, mada je šampionat već izvezao preko polovine ovogodišnjih trka, Ulrih Fric, šef Mercedes-AMG motorsporta DTM, dao je svoje viđenje onoga što predstoji: “Prva polovina šampionata pokazala je koliko je konkurencija u DTM ove godine blizu i, iznad svega, da se apsolutno bilo šta može dogoditi u trci. Najbolji primer je definitivno Marova senzacionalna pobeda u Moskvi. Za nas je Zandvort prva trka nakon što smo obajvili povlačenje iz DTM-a, i iako su vesti bile sve osim prijatne za tim, naša motivacija je i dalje na visokom nivou. Iako na papiru Audi izgleda kao da je u najboljoj poziciji za osvajanje titule, čvrsto smo ubedđeni da smo i dalje u konkurenciji. Zandvort za nas predstavlja stazu koja je najizazovnija po pitanju potrošnje guma. Pravilno ophođenje prema gumama će samim tim biti ključ uspeha.”