Audi osniva kup takmičenje za model TT

Audi je objavio osnivanje svoje nove monomarka/kup serije u kojoj će se takmičiti „audi TT“. Projekat je osmišljen sa ciljem da već aktivnim ili trkačima početnicima pruži šansu da uđu u trkački svet Audija i da, u idealnom slučaju, od kupa napreduju dalje do kategorija u kojima se brend sa četiri prstena takmiči – GT trka, DTM serije, ili Svetskog šampionata u trkama izdržljivosti.

Puno ime novoosnovane serije biće Audi sport TT kup i on će od sezone 2015. biti održavan kao prateća disciplina u okviru DTM takmičarskih vikenda. Uz već postojeći Audi R8 LMS kup u Aziji, TT kup je drugo monomarka takmičenje u režiji Audija.
Audi TT cup Audi TT cupLaka konstrukcija „audija TT“ treće generacije, zasnovana na kombinaciji čelika i aluminijuma, idealna je osnova za trkački auto. Takmičarska verzija novog „audija TT“ teška je 1.125 kilograma, a isporučuje 310 KS. Posredstvom „push-to-pass“ funkcije, snaga četvorocilindarskog TFSI agregata od 2 litra zapremine nakratko se može podići za dodatnih 30 KS.

I agregat i šestostepeni S tronik menjač su gotovo neizmenjeni preneseni sa produkcijskog modela. Aktivni i iz kokpita podesivi diferencijal stara se o optimalnoj trakciji na prednjoj osovini. Sigurnosni standardi TT kup automobila zasnivaju se na onim iz modela „audi R8 LMS ultra“.

Audi TT cup Audi TT cup
U kući iz Ingolštata smatraju da je „audiju TT“ treće generacije mesto i na trkačkoj pisti, te da će kup zasnovan na ovom modelu doneti uzbuđenja i navijačima i vozačima. Nemački proizvođač namerava da u takmičenje privuče i početnike i vozače koji prelaze iz drugih trkačkih serija.

Tokom 2015, na svakoj od šest DTM rundi koje se voze u Nemačkoj i susednim zemljama, planirane su dve trke Audi sport TT kupa. Automobile će centralno pripremati Audijeva filijala „kvatro GmbH“ i biće ih 24. Šest kokpita rezervisano je za gostujuće vozače, koji će se tokom sezone menjati, dok trkači zainteresovani za preostalih 18 mesta mogu da konkurišu direktno na sajtu www.audi-motorsport.com. Poziv pod geslom „Izazivači, dobro došli“, upućen je svima, a posle prijave sleduje višeetapni proces odabira konačnih učesnika.

Audi TT cup Audi TT cupIskusni profesionalac Markus Vinkelhok određen je za instruktora budućim učesnicima Kupa. Nekadašnji Audijev DTM vozač, GT1 svetski prvak i bivši F1 trkač, osvajač ovogodišnjih 24-časovnih trka na Nirburgringu i Spa testirao je novi „TT kup“ i ocenio ga kao „pravi trkački automobil, idealan za početnike, a opet izazovan za vožnju“.

Audi TT cup, Markus WinkelhockOsvajač novorođenog Audi sport TT kupa može očekivati podršku kuće iz Ingolštata u njenom GT3 sportskom programu. A eventualni ulazak u DTM ili WEC s Audijem takođe je san mnogih mladih trkača. „Audi je već dugo u potpunosti usredsređen na trkanje vrhunskog nivoa“, rekao je dr Volfgang Ulrih, šef sportskog odeljenja kuće. „Audi R8 LMS in 2008 bio je prvi trkački auto koji smo ciljano razvili da bismo ga predli na upotrebu klijentskim ekipama. Sada, sa Audi sport TT kupom, „kvatro GmbH“ nudi i priliku da se u trkanje uđe s Audijem.“

Novi automobil već je doživeo svoju premijeru u nedelju, 19. oktobra, na finalnoj DTM rundi na Hokenhajmringu.