Suzuka: Meč lopta za Pečita Lopesa

U Svetskom šampionatu turing automobila trkanje ne prestaje ni kada se karirana zastava spusti.

Posle trke u Šangaju, svetla u padoku ostala su upaljena do duboko u noć, ali ne zato što je Sitroen proslavljao prvu WTCC proizvođačku titulu. Čim su “C-elizei” smešteni u transportne kontejnere, tovar je otplovio put Japana, na pretposlednju rundu ovogodišnjeg prvenstva.

Locirana blizu Nagoje, na 400 kilometara jugoistočno od Tokija, staza Suzuka domaćin je trka Formule 1 od 1987. Posle tri gostovanja na Okajami, od 2008. do 2010, WTCC četvrti put dolazi na Suzuku. Od 2011. do prošle sezone u Svetskom šampionatu vožena je konfiguracija Suzuka-istok, od svega 2,243 kilometra, a ovoga puta će se WTCC automobili trkati na kompletnoj, “velikoj” stazi, na kojoj je krug dugačak 5,807 kilometara.

bigm_172_LOPEZ
“To je lepa vest. Ranije smo morali da se zadovoljimo kraćom, dva kilometra dugom pistom”, rekao je Ivan Miler. “Da budem iskren, svi su vozači osećali da je šteta preći pola sveta da bismo se takmičili na nezanimljivoj stazi gde je nemoguće preticati. Sada će naši automobili izaći na stazu na kojoj istinski mogu da pokažu za šta su sposobni. Tamo nema mnogo oštrih krivina, veći deo kruga sastoji se od niza brzih zavoja. Na Suzuki treba naći pravi ritam da bi se vozili brzi krugovi.”

Tokom jedanaestog trkačkog vikenda, pritisak će biti na Hoseu Mariji Lopesu. Argentinac ima ozbiljnu prednost u vozačkom poretku šampionata, a do nje je stigao posle pet pol pozicija, osam pobeda i još sedam podijuma tokom sezone. Ukupno ima 384 poena, dok Ivan Miler, njegov prvi pratilac i jedini suparnik koji još teoretski može da se bori za naslov, ima 291 bod.

Da bi bio krunisan titulom na Suzuki, Pečitu je potrebno 17 poena, što znači da je dovoljno da osvoji jedno drugo mesto. Statistički gledano, vrlo je verovatno da će novi šampion biti rešen već posle trke 1!

“Moram da ostanem usredsređen do kraja. Na početku sezone nisam razmišljao o mogućnosti da osvojim titulu. Došao sam u tim s ciljem da prođem što je moguće bolje i da pomognem ekipi da ostvari svoje ciljeve. Iako vodim u generalnom plasmanu od kvalifikacija u Marakešu, odbijao sam da razmišljam o tituli sve dok nisam osvojio obe trke u Argentini. U Šangaju sam bio nervozniji, jer sam osećao da se trenutak približava”, priznao je Argentinac. “U karijeri sam osvojio nekoliko titula u različitim serijama, ali moram da kažem da mogućnost da postanem svetski šampion nadmašuje sve što sam ranije iskusio. Postoji velika presija, ali to je lep pritisak s kojim se valja izboriti”.

bigm_137_Lopez
U Argentini su turing trke prava institucija i tamo su očekivanja visoka. Pečito ima čitavu naciju iza sebe: on je na putu da postane prvi Argentinac posle Huana Manuela Fanđa koji će se okititi titulom FIA svetskog šampiona, i to tačno 57 godina pošto je legendarni Fanđo osvojio svoj poslednji F1 naslov.

Iako još postoji tanka matematička šansa, Ivan Miler ne gaji iluzije. “U mojoj glavi, nade o tituli nestale su još pre nekog vremena. Ishod naše kineske turneje samo je ojačao to uverenje! Međutim, to me neće sprečiti da završnim rundama priđem sa istom profesionalnošću i odlučnošću kao uvek, ali svoje napore fokusiram na pripreme za sledeću sezonu. Imamo još prostora za napredovanje u nekoliko oblasti. Možemo da pronađemo nova podešavanja i da bolje razumemo gume i kako da ih što bolje upotrebimo. U međuvremenu, ni konkurencija se neće odmarati na lovorikama!”

bigm_342_MULLER bigm_099_LOEB

Trećeplasirani u šampionatu, Sebastijan Leb, razmišlja slično kao i njegov francuski kolega: “Ova sezona bila je postavljanje temelja za sledeću. Kao što sam kazao u Belgiji, ja moram da usavršim svoju vožnju u grupi. I to je, nažalost, bilo očigledno u Šangaju, ali se može unaprediti samo kroz trke. U Japanu imam veoma verne navijače, siguran sam da će doći da nas podrže na Suzuki!”, rekao je devetostruki prvak sveta u reliju.