Audi sport dobio novi dom

Audi sport menja adresu: u mestu Nojburg, dvadesetak kilometara zapadno od Ingolštata, nalaze se nova postrojenja sportskog odeljenja kuće iz Ingolštata.

Centar Audi Nojburg, završen dve godine posle početka radova, svečano je otvoren u subotu, u prisustvu ministra predsednika Bavarske Horsta Zehofera i članova borda direktora Audija. Tom prilikom, tri trkačka automobila, audi R18 e-tron kvatro, audi RS 5 DTM i audi R8 LMS ultra, prešla su nekoliko simboličnih demonstracionih krugova na opitnoj stazi.

Audi sport će se iz Ingolštata u nova postrojenja u Nojburgu preseliti do kraja ove godine, a u prvoj polovini 2015. useliće se i odsek zadužen za klijentske trkačke operacije, čime će novi centar za auto-sport biti zaokružen.

audi_motorsport_140628-4770Direktor Audi sporta, doktor Volfgang Ulrih, istakao je da razmišljanja o namenskom postrojenju za trkačke aktivnosti traju duže od dve decenije.

„Relativno brzo pošto sam postao šef auto-sporta u Audiju, pre 21 godinu, počeli su razgovori o otvaranju našeg sopstvenog centra. Nekadašnji supermarket, u kojem smo bili smešteni, oduvek je trebalo da bude privremeno rešenje. Cilj je bio da pronađemo lokaciju u Ingolštatu i da budemo što bliže odeljenju tehničkog razvoja. Ali, kako je Audi vremenom rastao, postalo je sve teže pronaći odgovarajući prostor u Ingolštatu. Kad se pojavila prilika da formiramo centar u Nojburgu, shvatili smo da nam on nudi brojne prednosti i prihvatili smo da nećemo biti neposredno uz tehnički razvoj, iako ćemo svakako nastaviti da blisko sarađujemo u organizacionom i tehnološkom smislu.“

Audi Neuburg – Motorsport Competence Center Audi Neuburg – aerial viewNovi kompleks prostire se na površini od 47 hektara i dr Ulrih je pobrojao neke od mogućnosti koje on otvara.

„Sada imamo adekvatan prostor i savršena postrojenja u koja ćemo se useliti. Ljudstvo može da se smesti u skladu s našim operativnim procesima, a to ranije nije uvek bio slučaj. U budućnosti, različita zaduženja koja su danas raspodeljena između Audi sporta i pojedinačnih odeljenja za tehnički razvoj, biće koncentrisana u jednom kompleksu, ovde u Nojburgu na Dunavu. Prednost je i to što sada na kućnom pragu imamo stazu za početne funkcionalne testove naših trkačkih automobila.“

audi_motorsport-140830-6366Paralelno sa useljenjem Audi sporta u nove prostorije, koje počinje u oktobru, odvijaće se njegovi fabrički takmičarski programi. U DTM seriji preostale su još tri trke, a FIA WEC započinje svoju turneju po američkom i azijskom kontinentu. Za svako od ovih takmičenja, Volfgang Ulrih iznosi jasne ciljeve brenda s četiri prstena.

„Planiramo da u DTM-u u našu korist rešimo borbe za proizvođački i timski naslov i želimo da najzad postignemu prvu ovosezonsku pobedu sa audijem RS 5 DTM. U Svetskom endurans šampionatu, posle naše trinaeste pobede na 24 časa Le Mana, nalazimo se u dobroj poziciji. Preostaje još pet WEC rundi, rešeni smo da učinimo sve kako bismo odbranili naše titule i u trećoj uzastopnoj sezoni.“