Kovalainen premijerno u BMW-u M4 DTM

Heiki Kovalainen prvi put je seo u kokpit DTM automobila tokom četvorodnevnog testa koji je BMW motorsport upriličio na Lauzicringu.

Od ponedeljka do četvrtka, vozači bavarske kuće prešli su više od 3.000 probnih kilometara kako bi se pripremili za završnicu DTM sezone i što bolje podesili svoje BMW M4 DTM automobile za osmu rundu šampionata, koja se 13. i 14. septembra održava upravo na autodromu u pokrajini Brandenburg.

P90160719Zahvalivši se BMW motorsportu na ukazanoj prilici, Kovalainen je rekao da je iskustvo bilo zanimljivo i dodao: „Nisam znao šta da očekujem, jer ovakav auto nikada nisam vozio. Ali, osećaj je bio dobar od samog početka, automobil je impresivan. Naravno, teži je od Formule 1 i ima manje snage, ali mu je aerodinamika veoma dobra i u krivinama se može voziti veoma brzo. Ekipa mi je mnogo pomogla da se što bolje snađem i vidi se da su veliki profesionalci. Baš sam uživao u svemu.“

BMW nijednom rečju nije nagovestio da li bi se 32-godišnji vozač iz Finske mogao naći u igri za trkačko sedište u nekom od njegovih DTM timova 2015. godine.

P90160708 P90160714Četvorodnevni test program na Lauzicringu podrazumevao je duže vožnje na primarnim i opcionim pneumaticima i isprobavanje različitih set-ap varijanti koje tokom trkačkog vikenda, zbog ograničenog vremena za trening, nije moguće ispitati. I zato što Lauzic otvara završnicu sezone, ali i zato što prošle godine na toj stazi nije dobacio dalje od sedmog mesta, BMW je odlučio da tu testira.

Marko Vitman, ubedljivo vodeći u DTM seriji, prešao je 500 test kilometara na Lauzicringu i istakao je kako je ceo program sproveden bez ijednog problema sa automobilom. „Sve je išlo apsolutno onako kako je trebalo. Na testu smo došli do nekih važnih otkrića, pogotovu vrednih u kontekstu trke koja nas na Lauzicringu očekuje za 14 dana. Za nju smo se dobro spremili.“

Tri trke pre kraja šampionata, Vitman ima 120 poena, 64 više od drugoplasiranog Ekstrema i već bi na prvoj dolazećoj DTM rundi mogao da se okiti titulom prvaka.