Rosnjeft je Ladin sponzor za period 2015-2017.

Tokom zvanične prezentacije budućeg Ladinog WTCC izazivača, modela „lada vesta“, ruska ekipa je iskoristila priliku da se pohvali i novim generalnim sponzorom za period od 2015. do 2017. godine.

U pitanju je naftna kompanija Rosnjeft, čiji je predsednik Igor Sečin sa predsednikom Lade, Boom Andersonom, potpisao Sporazum o razvoju strateške saradnje, kojim se kooperacija dveju firmi značajno proširuje.

01_ZJR4939b 02_ZJR4946bPrema već postojećem strateškom partnerstvu, koje traje od 2012. godine, Rosnjeft je i sada ključni snabdevač Avtovaza visokokvalitetnim uljima, benzin i dizel gorivima, kao i razvojni partner.

Novi sporazum predviđa razvoj, testiranje i lansiranje maziva i drugih uljnih proizvoda Rosnjefta potrebnih za poslovanje Avtovaza i otvara mogućnost snabdevanja proizvodnih pogona Avtovaza mazivima visokog kvaliteta, što će proizvođaču automobila omogućiti da optimizuje procedure nabavke i smanji troškove. S druge strane, Rosnjeftu je garantovana distribucija proizvoda i otvara mu se mogućnost da učestvuje u zajedničkim istraživanjima i razvoju s ciljem primene savremenih rešenja u industriji lubrikanata.

IMG_1841Čast da skinu veo sa trkačkog koncepta „veste“ pripala je specijalnim gostima Moskovskog salona automobila, engleskim vozačima fabričkog tima Lade, Robu Hafu i Džejmsu Tompsonu.

Putnički model „lada vesta“, na čijoj osnovi je izrađen koncept takmičarskog automobila za Svetski turing šampionat, treba da uđe u serijsku proizvodnju u septembru 2015. godine

U poređenju sa „grantom“, još uvek aktuelnim Ladinim trkačem, „vesta“ ima pogodniju veličinu, duže međuosovinsko rastojanje i efikasniju aerodinamiku, što je je čini potencijalno mnogo konkurentnijom takmičarskom mašinom.

„Veliki sam pristalica naših trkačkih aktivnosti. Mi se u Avtovazu danas fokusiramo na takmičenje na svetskom tržištu, na lansiranje novih proizvoda, a u trkanju se sve se zasniva na takmičenju i timskom radu. Trkanje je kritična komponenta novog Avtovaza. Budemo li uspešni u Svetskom prvenstvu turing automobila, to će nam pomoći da prodamo naše automobile. Mi želimo da „ladine“ klijente ponovo učinimo ponosnim na automobile koje voze,“ poručio je Bo Anderson.

7048b86e145de870916b8814f21d9 8c316cdc84f1d82bd001557586450„Sporazum koji smo potpisali sa liderom ruske auto-industrije otvara nove perspektive Rosnjeftu,“ smatra predsednik naftnog giganta Igor Sečin. „Omogućiće nam i da povećamo prodaju i da poboljšamo kvalitet naših proizvoda, tako što ćemo primiti i analizirati povratne informacije naših krajnjih kupaca. Saradnja sa trkačkim timovima Avtovaza daće značajan podsticaj ukupnom razvoju ruskog auto-sporta, i na nacionalnoj, i na međunarodnoj sceni.“

Koncept viđen u Moskvi neće mnogo razlikovati od finalnog proizvoda, tvrdi glavni dizajner Lade, Stiv Matin: „Auto koji vidimo na Moskovskom salonu automobila veoma je blizu definitivne verzije, na njemu smo sebi dopustili samo male stilske slobode. Sada počinje faza implementacije, u kojoj sve moramo da optimizujemo, a to uključuje rad u vazdušnom tunelu razvoj i testiranje. I taj proces biće pun adrenalina, sezona 2015. startuje već za nekih šest mesci, ali mi smo krajnje samouvereni. „Vestu WTCC“ dovršili smo istog onog dana kada je Rob Haf u Argentini Ladi doneo prvi WTCC podijum. Koincidencija, ali mi smatramo da je to jako dobar znak!“

Rosnjeft će biti partner u svim Ladinim trkačkim programima, dakle i u Svetskom i u Ruskom turing šampionatu od 2015. do 2017. godine. A do kraja tekuće sezone, Lada sport nastaviće da se takmiči u Svetskom šampionatu i u ruskim trkačkim serijama zajedno sa Lukoilom. Višegodišnje partnerstvo koje se sada bliži kraju donelo je brojne pobede na nacionalnoj sceni, ali i prvi Ladin WTCC podijum, osvojen početkom avgusta na stazi Terme Rio Ondo.