Više o „vesta WTCC“ konceptu

Koncept automobil „lada vesta WTCC“ prikazan je na Moskovskom međunarodnom auto-salonu. U pitanju je trkač koji će u Svetskom šampionatu turing automobila u sezoni 2015. naslediti „ladu grantu“.

O tehničkim detaljima u vezi sa novim takmičarskim autom TC1 specifikacija nema puno informacija, samo se može istaći sledeće: putnička „vesta“, koja služi kao osnov za trkačku verziju, u Ladinoj gami treba da zameni „prioru“. Stoga je ona veća od „grante“ i samim tim daleko podesnija za zadatak koji je očekuje.

9c831480046b6b4decfdc45a12d7b
To je vidljivo i po proširenjima na krilima i bokovima „veste WTCC“, izvedenim da bi se postigla propisana širina od 1950 milimetara. Ne samo što sada deluju skladnije, već imaju razumnije dimenzije, čime će biti rešena jedna od osnovnih boljki „grante“. Naime, zbog ekstremne širine dodataka potrebnih za njeno dovođenje na zadatu meru, „granta“ je imala i aerodinamički hendikep i poremećenu upravljivost.

Za agregat je i dalje zadužena Oreka, što znači da ruska ekipa nastavlja saradnju sa francuskim tjunerom, započetu 2012. godine, kada se „granta“ prvi put pojavila u WTCC-u. Inače, Italijarejsing tvrdi da je za osnovu poslužio motor iz Renoove game, ta teza bi imala logike, ali za nju nema potvrde i iz nekog drugog izvora

9e20049c0429eb3a7dd15a5d34c53Najzanimljivije stvari tiču se sponzora Ladinog fabričkog tima. Žuta (ili narandžastožuta) boja „veste WTCC“, kao i logo Rosnjefta, znak su da je na ovom planu došlo do promene partnera. Štaviše, Rosnjeft i Avtovaz su na Moskovskom auto-salonu danas potpisali i memorandum o strateškom partnerstvu, koji predviđa značajno proširenje saradnje dveju kompanija.

U sklopu te saradnje, ovaj naftni gigant će od 2015. godine zameniti Lukoil kao generalni sponzor Ladinih trkačkih timova na međunarodnoj i ruskoj sceni, a ekipa će se zvati Lada sport Rosnjeft. Na domaćem terenu, kao takmičarsko oružje poslužiće model „kalina“.

c8111c82c416f8b8438d2a747e736„Promena boja“ verovatno će uticati na personalni sastav vozačke postave Lada sporta. I Rob Haf i Džejms Tompson potvrđeni su za iduću sezonu, dok je sudbina Mihaila Kozlovskog neizvesna, pošto je on pitomac Lukoilovog programa razvoja vozača.

Već i činjenica da su na prezentaciji u Moskvi učestvovali samo Haf i Tompson, kao i da su njihova imena na fotografijama „vesta WTCC“ koncept automobila, nagoveštava da će Lada potražiti novog ruskog vozača za svoj treći fabrički auto. Jer, ostaje zamisao o tri „lade“ u Svetskom šampionatu, pri čemu za upravljačem jedne od njih mora da bude pilot iz Rusije.

64f95008842e6b591991f15a14733 6aa509fc84b90b335900ea7c65ad5Direktor Lada sporta Viktor Šapovalov na Moskovskom salonu nije skrivao visoke ambicije koje prate novi projekat. „Auto koji vidite danas samo je koncept, ali je posao već započeo. Sada koristimo sve iskustvo koje smo sakupili kako bismo planirali široku saradnju sa drugim kompanijama, koje bi nam mogle omogućiti da Ladu dovedemo na viši nivo. Na primer, sada mnogo koristimo tehnologiju računske dinamike fluida, to pre nikada nismo činili, a to može da nam garantuje da ćemo zakoračiti napred.“

Po mišljenju prvog čoveka ekipe, prelaz na novi automobil doneće značajne sportske koristi: „Granta“ je bila dobar automobil za prethodni set tehničkih pravila, ali je za TC1 previše uzana i kratka, pa smo bili prinuđeni na brojne kompromise. Nasuprot tome, sa „vestom“ od početka sve možemo da izvedemo kako treba.“

Najzad, Šapovalov je govorio i o ambicijama u neposrednoj budućnosti: „Svakako ćemo ući u sezonu 2015. sa većim očekivanjima nego pre. Prvi korak bilo je osvajanje mesta na podijumu i to smo ispunili ove godine. Logičan sledeći korak biće prva pobeda. Kad to izvedemo, biće trenutak da pokušamo da se borimo za šampionat. Prirodno, znamo da je za to potrebno vreme.“