Autorama “VW golf” osvojio TCE pol-poziciju za Dubai 24H

“Folksvagen golf” švajcarskog Autorama motorsporta opremljen DSG menjačem osvojio je pol-poziciju za trku 24 sata Dubaija u TCE diviziji.

To je zasluga Miklasa Borna, koji je u poslednjim minutima polučasovnih kvalifikacija izvezao najbrži TCE krug u vremenu 2:09.405 (prosek: 149,95 km/h).

Born deli kokpit “golfa” #112 sa Antijem Burijem, Kari-Pekom Laksonenom, Gustavom Gzavijeom i Jazmin Prajzig.

Autorama je branilac timskog naslova u TCE diviziji 24H serije. Timu je ovo prva pol-pozicija na Dubaiju 24H, a njen “folksvagen” je prvi TCR model koji je izborio najbolje TCE startno mesto za ovu trku. U TCE diviziju svrstana je i TCX klasa (specijalni turing automobili i siluetna vozila).

“Vikend je počeo savršeno – neverovatan krug, neverovatan automobil, veliko hvala ekipi”, kazao je Born, aktuelni vozački TCE šampion. “Naravno, da biste završili prvi, prvo morate da završite i zato smo se postarali da prođemo bez ikakvih incidenata. Međutim, mislim da smo pokazali da imamo dobru brzinu.”

Ako se posmatraju samo rezultati TCR sertifikovanih automobila – a za Dubai ih je prijavljeno 12 – drugo vreme (treće u diviziji) imao je prošlogodišnji pobednik ove trke, #188 “audi RS 3 LMS” AC motorsporta, koji je kasnio 1.129 sekundi za najbržim “golfom”.

U TCR poretku slede #101 “kupra” holandskog Red kamel tima (+1.271) i #138 “audi” britanskog Simpson motorsporta (+1.554).

Tajlandska BBR “kupra DSG” koju servisira španski Monlau kompetision imala je peto vreme u TCR konkurenciji (+1.589), samo 19 hiljaditih sporiji bio je sestrinski auto švajcarskog Topkar sporta. Ta “kupra”, među čijim je vozačima i Benjamin Lojhter, bila je u borbi za pol-poziciju u ranoj fazi kvalifikacija, ali joj je jedan brzi krug izbrisan zbog nepoštovanja granica staze.

Drugi Autorama “golf” zauzeo je sedmo mesto, ispred “kupre” Zenge motorsporta. Mađarska ekipa ove godine startuje osmi put na Dubaiju 24H.

Listu TCR učesnika kompletiraju još tri “audija” i treći Autorama “VW golf”.

Za Dubai 24H prijavljena su 52 automobila, a svi takmičari su ove večeri vozili obavezni 90-minutni noćni trening.

Šesnaesto izdanje 24-časovne trke startuje u petak u 15h po lokalnom (podne po srednjoevropskom) vremenu i može se pratiti na strimu na zvaničnom sajtu i na Jutjub kanalu 24H serije.