B3 rejsing o Borkoviću: Kada je zadovoljan, ekstremno je brz

„Trkanje nije naš posao, već način života“, slogan je mađarskog B3 rejsinga, koji se takmiči u Evropskom kupu turing automobila, Seat leon Evrokupu i na nacionalnoj sceni.

Po odlasku iz Svetskog šampionata, Dušan Borković postao je trkač ove ekipe u ETC kupu. O tome kako sarađuju sa srpskim vozačem, ali i o tome kako mađarska postava inače funkcioniše, porazgovarali smo sa Davidom Barijem, inženjerom i tim menadžerom B3 rejsinga, po završetku runde Seat leon Evrokupa na Red bul ringu.

f641dde989cfc602473d2ca0acace4cf
„U tim sam došao da bih vodio tehnički deo, ali u ovakvim serijama morate da upravljate i drugim stvarima. Odgovoran sam za rezultate, a za to vam treba inženjer, jer su rezultati povezani sa vozačem, autom i celim paketom. Ako želite da vozaču pružite dobar paket, morate upravljati svime, i tako sam postao tim menadžer”, kazao je Mađar.

Pozvan u B3 rejsing kada je ekipa želela da izađe na međunarodnu scenu, Bari je tu doveo i sve momke koji danas rade na pripremi i održavanju automobila u serijama u kojima se tim takmiči: ETCC-u, Seat leon Evrokupu i mađarskom Suzuki svift RCM kupu.

B3 rejsing je porodični poduhvat i postoji pet godina. „B“ je početno slovo prezimena Buš, a trojku čine Edina i njena dva brata. Mađarica je osvajala Lotus kup u domovini, a od 2014. se takmiči u Seat leon Evrokupu. Prošle sezone, tu se trkao i Gabor Veber, sa kojim je David Bari sarađivao i u Svetskom turing prvenstvu 2012.

11700862_851397354943349_9046845750736785006_n edddd400bd22622c62bf1cd0c7aa72d3
Nas je najviše zanimalo kako je počela saradnja B3 tima i Borkovića, a David je objasnio: „Moj brat Gergej je inženjer Norberta Mihelisa u WTCC-u, a Dušan i Norbi su dobri prijatelji. Zahvaljujući toj vezi stupili smo u kontakt kada su Borkovići upali u problem sa dotadašnjim timom i rešili da se vrate u ETCC.“

„Samo nedelju dana pre ETCC runde na Hungaroringu, Dušan nas je pitao da testira za nas. Prvo smo mu rekli da je to nemoguće, jer smo imali jednu trku Leon Evrokupa pre i jednu trku odmah posle tog ETCC vikenda, ali smo rešili da pokušamo. Tek što smo stigli kući s automobilima iz Francuske, uradili smo sve da mu pripremimo „seat“ i odmah posle trka u Mađarskoj spakovali smo auto za Eštoril“, rekao je Bari.

Opisujući svoju saradnju s Borkovićem, David nije štedeo reči hvale za srpskog automobilistu: „On je zaista sjajna osoba i van kokpita. S inženjerske strane je detaljan i želi sve da razume, svaki detalj automobila i set-apa, šta se dešava na stazi. Snabdeva nas dobrim informacijama, razgovaramo satima posle svake sesije da bismo razradili najbolji set-ap za njega. Dobro nam ide i uživam u saradnji s njim.“

11084193_820618971354521_5047483588588810765_o„Inženjeru je važno da mu vozač u automobilu bude zadovoljan. Dušan je upravo takav tip vozača – ako je zadovoljan podešavanjima i time kako stvari idu, on je ekstremno brz, jedan od najbržih vozača“, ispričao je čovek zadužen da obezbedi pravi set-ap i omogući taj dobar osećaj u kokpitu.

Rezultati koje u ETC kupu postiže brzi Pančevac kazuju da je mu je dobro u B3 rejsingu. Naš sagovornik slaže se s konstatacijom da je od svih ekipa za koje je Borković vozio, mađarski tim iz srpskog vozača izvukao ono najbolje.

„Zato i volim dobre rezultate, jer posle njih nema potrebe bilo šta objašnjavati. Dušan vidi da pazimo na svaki detalj, od personala, mehanike, set-apa, čak i keteringa. Bitno nam je da postoji dobar osećaj od momenta kada se uđe u šator, jer mi u stvari pružamo uslugu i za nas je najbolje ako su svi zadovoljni.“

borkovic Dusan_Borkovic_SatBari tvrdi da se problem Dušanove visine u njihovom slučaju nije pojavio. Najpre zato što je „rejser“ malo tolerantniji na Srbinovih 2,07, ali i stoga što su se Mađari svojski potrudili da u rešavanju tog pitanja daju svoj maksimum.

„Mi jesmo na limitu, naravno“, priznao je inženjer. „Morali smo da izvedemo male modifikacije, što nije bilo lako, ali se on konačno oseća dobro u automobilu. Moglo bi da bude i malo bolje, ali smo već na limitu.“

„Ne bih da govorim bilo šta o njegovom sukobu s prethodnim timom, jer ne znam tačno pozadinu, ali mislim da možete da učinite sve što vozač poželi. Morate pokušati, morate se interesovati, morate se potruditi i ići do kraja.“

AUTO - WTCC LE CASTELLET 2014 29c931eccd1d880ee3ac8311c3549119
Kao tim menadžer, naš sagovornik je generalno zadovoljan postignutim rezultatima, posebno u ETC kupu, ali smatra da prostor za poboljšanja postoji. Borković je vodeći u generalnom plasmanu SMT klase sa tri podijuma i tri pobede u tri runde.

FIA ETC kup je po Barijevom mišljenju ozbiljnije takmičenje od Evrokupa. U Seatovoj monomarka seriji struktura tima mora da bude drugačija, jer B3 rejsing od Austrije nadalje tu ima tri „leon rejsera“.

„ETCC termin u Zolderu poklopiće se sa trkama Leon Evrokupa na Nirburgringu i to je razlog zbog kojeg smo morali da kupimo treći auto za Dušana. On je dosad vozio „seat“ Dominika Feketea, a sada će odabrati auto. O tome ćemo razgovarati, očekuju nas još tri ETCC runde i imamo dovoljno vremena“, otkriva Bari.

11541971_849806415102443_4258785513378695259_nDavid priznaje da bi ekipa volela da pobeđuje i u Seat Evrokupu, ali je konkurencija tu mnogo ujednačenija i vozači dolaze uglavnom da bi ga iskoristili kao odskočnu dasku za dalje trkanje.

Primećujemo kako se dosad na međunarodnoj sceni znalo maltene samo za Zenge motorsport, ali da B3 rejsing postaje ozbiljna konkurencija ovoj već etabliranoj operaciji. Bari veruje da je sve što oba tima rade veoma dobro za mađarski auto-sport: „Mislim da je konkurencija uvek dobra za tržište, o kojem god se proizvodu radilo. U poslednjih nekoliko godina Zenge je bio najveće ime iz Mađarske na međunarodnom nivou. Znate da moj brat radi s njima, on mi je pomogao da posle fakulteta uđem u svet auto-sporta i od njega sam mnogo naučio. Mislim da je dobro za mađarski auto-sport što postoji zdrava konkurencija između ekipa.“