Bebu Đirolami odbranio STC2000 titulu, proizvođački naslov otišao Pežou

Nestor Đirolami, vozač “pežoa 408” tima Pežo Total Argentina, osvojio je poslednju trku Super TC2000 šampionata na autodromu San Luis, odbranio je titulu i postao dvostruki prvak tehnički najnaprednijeg takmičenja na južnoameričkom kontinentu.

Mesta na podijumu posle dvanaeste sezonske runde osvojili su i drugoplasirani Leonel Pernija u “reno fluansu” tima Reno sport i trećeplasirani Agustin Kanapino, takođe pilot Pežoa, kojima su pozicije 2 i 3 pripale i u konačnom plasmanu šampionata.

0151 0128Poslednja trka sezone bila je istorijska za STC2000 seriju, jer su u njoj čak sedmorica vozača, reprezenti četiri različite marke automobila, imala šanse da se ovenčaju naslovom prvaka i za iduću godinu obezbede startni broj #1.

Već su subotnje kvalifikacije potvrdile potencijal Đirolamijevog “pežoa 408”. Bebu je dominirao na oba treninga i osvojio je svoju prvu, ali i najvažniju ovosezonsku pol poziciju. Njegovi najopasniji konkurenti poređali su se neposredno za njim: Pernija je startovao iz prvog reda, Fiatov Hose Manuel Ursera i Agustín Kanapino okupirali su drugi startni red, dok je Tojotin pulen Matijas Rosi pošao s pete pozicije. Drugi Renoov pilot u igri za naslov, Emilijano Spataro imao je sedmo startno mesto, dok je od svih aspiranata na titulu najgore prošao trkač “fiat linee” Fakundo Čapur, koji je u trku ušao kao tek dvanaesti.

0131
Na letećem startu Pernija se bolje snašao od Đirolamija i poveo je, a iza njih dvojice nanizali su se Kanapino, Ursera, Rosi i Spataro. Nameran da se što pre osveti za startni poraz, Đirolami je već u drugom krugu napao Perniju; došlo je do kontakta, “fluans” je destabilizovan i nakratko je sišao sa staze, ali branilac naslova nije preuzeo vođstvo, da ne bi bio ozbiljnije kažnjen zbog svog manevra. Bebu je rezonovao pametno, pošto se u celom slučaju izvukao samo s opomenom.

U međuvremenu je Kanapino odolevao Urserinim napadima i lagano je gubio korak za vodećim dvojcem. Mesta od petog do desetog zauzimali su Rosi, Spataro, Fabijan Janantuoni (“pežo 408”), Čapur, Norberto Fontana (“ševrolet kruz”) i Kristijan Ledesma (“reno fluans”).

Osmi krug doneo je novu i najvažniju promenu na čelu kolone: Đirolami je pretekao Perniju, što će se ispostaviti kao presudno. Dotle vodeći pilot “renoa” morao je da pazi i na retrovizore, pošto je Kanapino počeo da mu preti. To nije bio samo timski rad “pežoovih” trkača, već je Kanapino tražio svoju šansu u borbi za naslov.

0149
Na sredini trke Đirolami je izvezao najbrži krug i konsolidovao je svoje vođstvo uz prednost od 2,7 sekundi, dok važnijih promena pozicija nije bilo. Među timovima su postojala strahovanja da će gume pucati zbog visokih temperatura, što se u 18. krugu dogodilo u tom trenutku osmoplasiranom Fakundu Čapuru. On je dovezao svoju “lineu” do boksa i parkirao je, time se i konačno oprostivši od snova o tituli.

Pernija je uspeo da se Đirolamiju približi na 1,8 sekundi, ali nije učinio ništa više od toga. Jedina promena u plasmanu zbila se u poslednjem krugu, kada je Rosi izbio na četvrto mesto, pretekavši Urseru. Na mestima od 5. do 10. bili su i završili su Spataro, Janantuoni, Ledesma, Fontana i Tojotin trkač Esteban Gerijeri.

Đirolami je prvi prošao kraj karirane zastave, Pernija je na cilju zaostajao 1,8 sekundi, a trećeplasirani Kanapino kasnio je skoro 2,5 sekunde. Super TC2000 serija dobila je novog-starog prvaka, a ispostavila su se tačnim predviđanja da će osvajač trke na San Luisu biti i konačni šampion.

0152Nestor je ove sezone zabeležio tri pobede – uz današnju, i one na Rosariju i na Rafaeli, a današnji šampionski nastup analizirao je ovako: “Iznenadilo me je kako je dobro startovao Pernija, to je bio sjajan manevar i čestitam mu i na njemu i na fer trkanju. Pošto smo se dodirnuli, čekao sam tri ili četiri kruga da ga napadnem i pomislio sam da u tome neću uspeti. Kada sam ga prošao, preuzeo sam kontrolu i ispalo je briljantno. Želim da celog života ostanem u Pežoovoj ekipi, i zbog marke i zbog tima.” Dvostruki STC2000 šampion već je potpisao ugovor po kojem će se dogodine trkati za Pežo u Brazilskom stok prvenstvu.

Viceprvak Pernija otkrio je da je kontakt na prvoj trećini današnje trke ipak ostavio ozbiljnije posledice od trenutne destabilizacije njegovog “fluansa”: “Na ovu trku došli smo sa dobrim autom. Izveo sam sjajan start, ali posle kontakta auto se više nije ponašao kao dotle i bilo je veoma teško kontrolisati ga. Đirolami mi je vrlo brzo prišao i nije mi bilo moguće da mu se oduprem.”

Sezonska bronza pripala je Kanapinu, koji će se dogodine u STC2000 seriji trkati za Ševrolet. Odlazeći pilot Pežoa opisao je svoj poslednji nastup za francuskog lava: “Čestitam Bebuu drugu titulu, kao i Perniji na još jednoj sjajnoj godini. Zahvaljujem ekipi na učinjenom u protekle dve godine, tokom kojih smo uvek bili među protagonistima. Bitka je bila izvanredna, dostojna finala šampionata. Posle kontakta Đirolamija i Pernije vidljivost je bila slaba i zato tu nisam povukao potez. Kada je Pernija bio drugi, nameravao sam da ga napadnem, ali nikada nisam bio dovoljno blizu.”

0158
U konačnom poretku prvenstva Bebu Đirolami ima 188 bodova. Sa 182,5 poena Pernija je vicešampion peti put u karijeri, dok je trećeplasirani Kanapino u sezoni izborio 167 bodova. Rosi je stao na koti 164, Ursera na 160, Spataro je sezonu završio sa 153,5 poena, a Čapur sa 141,5.

Kao i prošle godine, proizvođačka i timska titula pripale su Pežou, odnosno timu Pežo Total Argentina.