Benani na Hungaroringu: Prilika za afirmaciju

Sa dva plasmana u prvih 5 tokom prve dve WTCC runde, Mehdi Benani je definitivno počeo da koristi potencijal svog „C-elizea“, automobila koji još upoznaje, konstatovala je njegova ekipa Sebastijan Leb rejsing.

Iako je već pet i po godina učesnik standardno žestokih WTCC bitaka, Marokanac u ovoj fazi još upoznaje svoj „C-elize“, ali i svoju ekipu koja je ove godine debitovala u Svetskom šampionatu. Prvi zajednički koraci ocenjeni su kao pozitivni, zato su ambicije sve veće i veće. Tvrdeći da Benani stalno napreduje, SLR tim s ponosom ističe njegova postignuća iz Marakeša: na svom terenu osvojio je drugo mesto u kvalifikacijama, a u trci 1 borio se sa Sebastijanom Lebom, trkačkom legendom i vlasnikom ekipe za koju nastupa. SLR očekuje da će Mehdi biti u vrhu kolone i tokom mađarskih trka Svetskog turing prvenstva, tim pre što je na Hungaroringu dosad bio prilično uspešan.

wtcc20150417013
I vozač bi da potvrdi ubedljive performanse i ohrabrujuće rezultate s početka sezone: „Pominjali smo plasmane u prvih 5 i govorili o prvom mestu u Jokohama trofeju i danas kažemo da smo održali obećanja“, ističe Mehdi. „Trke u Mađarskoj uklapaju se u taj pristup. Pre dolaska u Budimpeštu, imaćemo i priliku za još jednu dodatnu trening sesiju, koja treba da nam pomogne da popravimo startove, to je jedan od elemenata u kojem želimo da napredujemo.“

„Naše prve dve runde bile su veoma pozitivne, pogotovu s aspekta konkurentnosti. Samo moramo da imamo na umu da mi još učimo, i to je zapravo šansa! To znači da se razvijamo, jačamo, napredujemo, a taj proces zahteva vreme. Trkamo se s najboljima i fantastično je što smo takav nivo performansi postigli za ovako kratko vreme.“

Trenutno sedmi u generalnom poretku vozača i lider u pojedinačnoj kategoriji Jokohama trofeja – dok je SLR tim tu treći u ekipnom plasmanu – Mehdi ide u Budimpeštu nošen talasom pozitivnih zbivanja, a na mađarskoj stazi mu i tradicija govori u prilog. Od 2012, Marokanac je na Hungaroringu završio pet od šest trka, i nikad na mestu nižem od petog, dok se u dva navrata peo na podijum u apsolutnoj konkurenciji, stigavši na cilj treći (2012) i drugi (2013). Otud i dodatna doza samopouzdanja, koja bi idućeg vikenda mogla da odigra važnu ulogu.

MOROCCO_630„Idemo na stazu koju cenim i na kojoj sam u prošlosti postizao dobre rezultate, ili čak podijume“, kaže vozač iz Feza. „Kvalifikacije će biti ključ, pošto se smatra da se tu prilično teško pretiče. Ja sam ipak ubeđen da je moguće preticati i to sam dokazao prošle godine u poteri za konkurentima.“

„U Marakešu sam ušao u Q3, to me motiviše i podstiče, a tu smo i mnogo naučili. Baš kao u Marakešu, daćemo sve od sebe i ciljaćemo najvišu poziciju, to je sigurno. Trkali smo se sa vozačima fabričkog Sitroena, to znači da smo blizu najvišeg nivoa i sada to treba da potvrdimo“, najavljuje Benani.

Pored toga što će Sebastijan Leb rejsing tokom prvog trkačkog vikenda u maju uložiti maksimum truda u što bolji Mehdijev rezultat u Budimpešti, istovremeno pružajući operativnu podršku „C-elizeu“ koji u WTCC-u vozi Ma Ćinghua, deo personala ekipe će u isto vreme biti na Le Manu. Tamo se održavaju trke Francuskog GT šampionata i Porše karera kupa, za koje Alzašani prijavljuju dva „audija R8 LMS ultra“, odnosno dva „poršea 911 GT3 kup“.