Lada sport, bratoubilačka tradicija (VIDEO)

Vozili „grante“ ili „veste“, bili im automobili crveni ili žuti, piloti Lada sporta počinju da razvijaju tradiciju u bratoubilaštvu. I recept je isti – Rus torpeduje Engleza.

Izgubivši kočnice na prilazu ukosnici u Marakešu, Mihail Kozlovski masakrirao je i Roba Hafa i svoj automobil, pa je u trci 2 na stazi Mulaj El Hasan samo Džejms Tompson preostao da brani boje Lada sporta.

Umesto da izvezu vredne takmičarske kilometre, Kozlovski i Haf završili su nastup u Maroku u prilično blamantnom incidentu. Pošto se sve dogodilo uoči priprema za zajednički WTCC test na Nirburgringu, mehaničari Lade moraju da se posvete opravci automobila, umesto pripremama za Nordšlajfe. Haf je nagovestio da će biti potrebno da mu se za tu priliku spremi nova „vesta“, za čiju bi osnovu trebalo da posluži šasija test vozila.

Ovako bogata lupanja takmičarskih sprava i nepredviđeni radni sati mogu da poremete i kompletnu trkačku sezonu: o tome svedoče prošlogodišnji primeri „žrtava Marakeša“, tima Kastrol Honda i vozača Toma Koronela.

MOROCCO_659 Dudukalo_Ita_74
Na nesreću po Lada sport, slučaj iz Marakeša nije presedan. Poštovaoci Svetskog šampionata turing automobila sećaju se udesa u Monci na otvaranju WTCC sezone 2013. Ekipa iz Toljatija je 2012. sondirala teren i nastupila samo u Mađarskoj i Portugalu, a u Italiju je stigla u punom sastavu, sa dve „grante“ i vozačima Džejmsom Tompsonom i Aleksejem Dudukalom.

Tokom Q1 segmenta kvalifikacija, Dudukalo je pogrešio na kočenju za prvu krivinu, torpedovao nikog drugog do Tompsona i upropastio je takmičarski vikend celog tima, pošto nijednu „ladu“ nije bilo moguće popraviti za nastavak takmičenja. Dudu je skupo platio svoj kardinalni greh – iako dugogodišnji štićenik Lukoilovog trkačkog programa, ekspresno je eliminisan iz WTCC tima i već na drugoj rundi Svetskog šampionata 2013. u kokpitu „grante“ našao se sadšnji „grešnik“, Mihail Kozlovski.

Dudukalo više nije učestvovao ni na jednoj WTCC trci, ali je, zanimljivo, ostao vozač Lade i Lukoila, istina, na nacionalnoj sceni. U Toljatiju se nikada nisu potrudili da objasne da li je njegova krivica iz Monce bila tolika da je morala da rezultira nepovratnim uklanjanjem sa svetske pozornice. U vreme kada je demolirao Tompsonov i svoj auto i nenamerno sabotirao sezonski start celog ruskog tima, Dudukalo je imao za sobom dve pune godine u WTCC-u, kao i osvojeno drugo mesto u Slovačkoj trci 1 2012.

Dudukalo_Ita_21 17016760850_d63c303333_z
S druge strane, Kozlovski je odličan u preživljavanju. Njegovi rezultati u Svetskom šampionatu nisu ništa posebno, a on ostaje u igri iako se napredak ne nazire. Štaviše, preživeo je i promenu generalnog sponzora ekipe i zamenu Lukoila Rosnjeftom, a pretpostavljamo da ni posle Marakeša nema razloga da brine za svoje trkačko sedište.