Benani: Nikad ne bih rekao da ću pobediti po kiši

Haotična uvodna trka Svetskog šampionata turing automobila na Hungaroringu završena je rezultatom koji je retko ko smeo da nagovesti.

Dvostruki trijumf Sebastijan Leb rejsinga i njegovih vozača Benanija i Čiltona jeste senzacija, a Katsburgov izlazak na podijum obezbedio je prisustvo bar jednog fabričkog pilota na pobedničkom postolju.

Kada se u obzir uzme i to da su poene osvojili Fica, Demustije i Minih, a da su fabrički Sitroen i Honda odabirom slikova potpuno promašili metu i ostali bez bodova, dobija se utisak da je danas u Mađarskoj viđena trka kakva će se uskoro teško ponoviti.

“Nikad  ne bih rekao da ću u karijeri osvojiti trku na kiši, a eto, danas jesam”, počeo je svoje obraćanje novinarima Mehdi Benani. “Ja na kiši nemam samopouzdanja. Smatram da ste u ovakvim uslovima odlični već samo ako se održite na stazi, a ja sam dva ili tri puta mogao da sletim s piste. Pred kraj sam uspeo da kontorlišem rastojanje nad pratiocima i lepo je što sada u karijeri imam i pobedu po kiši.”

Prva, pa još dvostruka pobeda tima SLR u apsolutnom plasmanu bila je povod Tomu Čiltonu da zažali što vlasnik ekipe Sebastijan Leb nije bio prisutan.

chilton cilton

“Nije lako kada vam inženjer preko radija govori da su Miler i Lopes na slikovima, ali sam ja nekako znao da je naš izbor pravi”, istakao je Englez koga na glavnoj trci čeka stoti WTCC start. “U prvom krugu je bio haos, svi su se klizali oko mene. Deset godina sam se trkao u Britanskom turing prvenstvu, tamo vozite tri trke za vikend i tamošnje iskustvo mi je svakako pomoglo. Svi vozači kažu da je ovaj Hungaroring najklizavija staza na kojoj su se ikada trkali.”

“Juče sam bio očajan što nisam na pol poziciji na inverznom startu, a evo me danas, na drugom mestu, a tu bih verovatno završio i da sam pošao s mesta koje sam želeo. To je jako čudno”, podvukao je Čilton i najavio da će dati sve od sebe i u glavnoj trci, na kojoj vrhunske fabričke ekipe sigurno neće ponoviti iste greške kao u uvodnoj.

Ladin pilot Niki Katsburg držao je drugu poziciju u ruci, ali mu je ono u samom finišu izmaklo. Drugo treće mesto u samo nedelju dana kod Holanđanina izaziva pomešana osećanja: “Srećan sam zbog drugog uzastopnog podijuma, ali nisam zadovoljan što sam u trci toliko grešio. Da sam pravio manje grešaka, održao bih se na drugoj poziciji.”

CATSBURG Nicky (ned) Lada Vesta team Lada Sport Rosneft portrait ambiance during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Florent Gooden / DPPI

Ključ za uspeh na uvodnoj trci bio je pravilan odabir guma, a najveći WTCC timovi tu se uopšte nisu proslavili.
“U karijeri sam vozio i trke na ledu na kojima je prianjanje bilo jače. Išli smo kao po jajima, a ja nisam shvatio zašto bi u ovakvim uslovima iko odabrao da vozi na slikovima”, prokomentarisao je Katsburg, koji uopšte nije imao dileme na kakvim pneumaticima treba startovati.

Mađari su na Hungaroring došli da vide Mihelisa u što boljem izdanju, ali je zapaljen motor zaustavio Norbija već u formacijskom krugu.

2016   EVENT:  Race of Slovakia   TRACK:  Automotodrom Slovakiaring  TEAM:  Honda Racing Team JAS  CAR:  Honda Civic wtcc DRIVER:  Norbert Michelisz

“Problem jeste u motoru, ne znamo da li je u pitanju turbo ili nešto drugo”, kazao je lokalni junak. “Takvi problemi se nama retko dešavaju. Hteo sam da automobil dovezem do boksa, ali je u kabini bilo već previše dima, pa sam samo tražio mesto na kojem su mi najbliže sudije s protivpožarnim aparatom. Nadam se da će mehaničari uspeti da oprave auto za glavnu trku, šanse da startujem još postoje, makar i sa poslednjeg mesta. Ovo mi je bio daleko najvažniji vikend u godini i sada sam, najblaže rečeno, razočaran što publici nisam mogao da se odužim za podršku. Imam čudan osećaj da je nešto ovakvo moralo da se desi.”

Kolone gledalaca već su krenule da napuštaju Hungaroring, izgleda da prvi WTCC bodovi Ferenca Fice i ne pružaju mnogo utehe domaćim navijačima.