Trijumf Benanija ispred Čiltona i Katsburga

Vlažna staza i kiša koja se pojačala u drugoj polovini otvarajuće WTCC trke na Hungaroringu pomogla je vozačima koji su startovali na gumama za kišu.

Trijumfovao je Mehdi Benani, koji je i startovao sa pol-pozicije, ispred Toma Čiltona koji je nadoknadio čak devet pozicija i Nikija Katsburga, koji je na polovini trke dobio Fredrika Ekbloma.

Čiltonu je ovo bio stoti WTCC start, a posle kvalifikacija na kojima je  osvojio tek 11. poziciju bio je razočaran što to neće proslaviti dobrim rezultatom. Ipak, on je danas svoj jubilej obeležio na najbolji mogući način.

Debakl fabričke ekipe Sitroena počeo je odmah na startu. Lopes i Miler mučili su se do osmog kruga, kad su konačno otišli u boks i stavili gume za kišu, ali je bilo prekasno da bilo šta urade. Miler je kroz cilj prošao 13, a Lopes je rangiran kao 14. sa krugom zaostatka.

Ipak, najveći tragičar bio je Norbert Mihelis, kome se zapalio motor u krugu za zagrevanje. Ne zna se ni da li će biti u prilici da startuje glavnu trku pred domaćom publikom.

05 MICHELISZ Norbert (hun) Honda Civic team Honda racing Jas action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Slovakia at Slovakia Ring, from April 15 to 17 2016 - Photo François Flamand / DPPI.

U moru iznenađenja, svakako treba izdvojiti Džona Filipija, koji je prvo prerano startovao, dobio kaznu prolaska kroz boks, i na kraju osvojio osmo mesto. Domaću publiku je posebno razgalio Ferenc Fica, koji je devetim mestom došao do prvih bodova.

Sve tri “lade veste” završile su trku u Mađarskoj u bodovima. Tarkvini je odmah posle kruga za zagrevanje otišao u boks i stavio dve gume za kišu. To se ispostavilo kao prava odluka, jer je italijanski veteran pored karirane zastave prošao peti, ispred Valentea.

Osim Mihelisa, koji nije startovao, druga dva vozača Honde su se strahovito namučila na gumama za suvo vreme, te su uvodnu trku završili van bodova, Haf na 11. mestu, a Monteiro na 12.

minih

Poslednji raspoloživi bod uzeo je Rene Minih, koji je to izveo uprkos kazni koju je dobio zbog kolizije.

Ted Bjerk i Tom Koronel su takođe išli da menjaju gume u drugoj polovini trke, pa su po povratku na stazu preticali jedan drugoga nekoliko puta, više zabave radi, jer su kroz cilj prošli kao 15. i 16. sa krugom zaostatka.

wtcc HUN trka 1