Bjerk za Serbiaring: Možda na vlažnoj pisti iznenadimo sami sebe

Koliko god neka sportska operacija bila dobro osmišljena i postavljena, izlazak na trkačku pistu uvek je sudar sa stvarnim svetom.

Volvo i Polstar Cijan rejsing očigledno su se dobro spremili za povratak u Svetsko turing prvenstvo posle četiri sezone pauze, ali je bilo i problema sa zvaničnicima, tehnikom i procedurama, kao i posledičnih kazni.

Zanimalo nas je da li je Šveđane tokom dosadašnje WTCC kampanje nešto iznenadilo, u pozitivnom ili negativnom smislu.

“Najpre se nadam da ćemo mi sve iznenaditi time što ovog vikenda nećemo biti kažnjeni”, odgovara u šali Aleksandar Murdževski, šef sportskog odseka Polstara, aludirajući na prošlonedeljno brisanje Bjerkovih rezultata sa Slovakija ringa.

“Svi smo se ranije smejali zato što prečesto koristimo izraz “godina učenja”, ali ovo i jeste godina učenja. Mislim da će uslediti još brojna iznenađenja. Mislite da ste dostigli određeni nivo na nekoj trci, a onda dođete na drugu stazu i opet krećete sa nižeg nivoa. I sve vreme je tako.”

“Mislim da smo dosad već iznenadili i sa sportskog i sa tehničkog aspekta time što smo ovako brzi od prvog dana, time sam i sam iznenađen, a siguran sam da vozači najviše tome doprinose”, zaključio je Murdževski.

ekblom volvo

Fredrik Ekblom se usredsredio na druge pozitivne novootkrivene aspekte učešća Volvoa u Svetskom turing prvenstvu: “Iznenađen sam time što je u ovom šampionatu atmosfera među vozačima tako prijateljska. Naravno, van staze, jer na stazi baš i nije takva. Van piste, atmosfera je porodična, a ima i puno vrlo strastvenih navijača. Videli smo ih prošlog vikenda i sada ponovo. Svaki put žele da se fotografišu s nama i to je veoma lepo.”

“Drugo iznenađenje je da su ovde razmaci vrlo mali i prvenstvo je veoma konkurentno. Takođe, od treninga do kvalifikacija je veliki korak, što nam je ponekad teško.”

BJORK Thed (swe) Volvo S60 team Polestar Cyan racing portrait ambiance during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Race of Hungary at hungaroring, Budapest from April 22 to 24, 2016 - Photo Florent Gooden / DPPI

Ted Bjerk je počeo samokritično: “Ima iznenađenja u onome što se dešava na stazi. Kao vozači, pravimo greške i mnogo je novih stvari koje treba da usvojimo. Recimo, ne smemo da promašimo znak kojim nas upućuju na merenje težine, na tehnički pregled. Ekipa uči, to je zbir iznenađenja, grešaka i učenja.”

edelja je na Hungaroringu počela s jakom kišom. Kako dan odmiče, padavine su blaže, ali je i dalje verovatno da će WTCC nastupiti na vlažnom asfaltu. Da li su ovakvi uslovi prilika da Volvo zablista, ili će nastojati da doveze automobile do cilja u komadu, imajući u vidu sledeću rundu prvenstva u Maroku?

“Sada svi misle da ću ja kao Šveđanin odgovoriti da će ovde švedski vozači pokazati koliko su dobri, ali ja bih rekao da će nam biti teško, veoma teško”, oprezan je Bjerk. “Mislim da nije vreme da blistamo, već da pokušamo da završimo trke i vidimo šta možemo da naučimo za budućnost. Definitivno bi mogla da bude veoma teška trka, ali možda iznenadimo sami sebe.”