Beni Lojhter je u svako vreme dobrodošao u Vestkoust rejsing

Ekipa Vestkoust rejsing završila je sezonu TCR Internacionalne serije rundom u Dubaiju, na kojoj se njen vozač Đani Morbideli popeo na drugi stepenik pobedničkog postolja.

Za finalni vikend takmičarske godine, Šveđani su imali potpuno nov pilotski tandem. Uz veterana iz Pezara u stroj je stupio Nemac Benjamin Lojhter, s TCR iskustvom sticanim u TCR Nemačka 2016. i u odgovarajućoj klasi VLN endurans serije 2017. U obe ove serije Lojhter je vozio “VW golf GTi”.

Dubai autodrom pokazao se kao staza koja pogoduje tehnici iz Volfsburga, a Vestkoustov dvojac lepo se uklopio u tu sliku. Lojhter i Morbideli izvezli su vrlo dobre kvalifikacije i zauzeli su treću i petu poziciju u startnoj rešetki uoči prvog sprinta.

U trci je bilo teže: Nemac je bio primoran da nakratko siđe sa piste kako bi izbegao kontakt sa Žan-Karlom Verneom, dok je Italijan skrenuo u garažu sa probušenim pneumatikom.

S novim gumama, tim i Morbideli odlučili su da ostatak prve trke provedu u sakupljanju podataka za drugu nedeljnu vožnju, što se ispostavilo kao korisno.

Lojhter je prvi sprint završio kao trinaesti, i to posle gumi defekta u poslednjim metrima.

Zahvaljujući upravo saznanjima i podacima iz prvog nastupa, Morbideli je bio konkurentan u drugoj i poslednjoj trci vikenda i sezone 2017.

Posle starta s trećeg mesta, Đani je na toj poziciji i ostao sve dok dotle vodećem Atili Tašiju nije određen kazneni prolazak kroz boks. U nastavku je Morbideli, sada kao drugoplasirani, vozio iza već bivšeg TCR šampiona Kominija, ali priliku za preticanje nije imao, pa mu je drugo mesto bilo krajnji domet.

Italijan je u generalnom ranigran kao šesti, čemu se posle očajne prve polusezone svakako nije mogao nadati.

Lojhter je Dubai vikend zaokružio ubedljivim nastupom: klasifikovan kao šesti, a s bodovima za poziciju pet. Svime što je prikazao u Emiratima, 30-godišnji trkač iz Duizburga impresionirao je tim na svom debiju i značajno je doprineo moćnom izdanju kojim je švedska postava stavila tačku na sezonu.

To moćno izdanje ima i svoju rezultatsku potvrdu: Vestkoust rejsing je zahvaljujući bodovima sa poslednjeg trkačkog vikenda skočio na peto mesto u ekipnom poretku TCR Internacionalne serije, pretekavši gruzijski GE fors.

“Još jedan sjajan vikend za Veskoust”, konstatovao je tim menadžer Džejms Nikson. “I Đani i Beni su u prvoj trci imali problema s probušenim pneumaticima, ali je to omogućilo Đaniju da testira pre trke dva i to nam je dalo priliku da dodatno fino podesimo automobil.”

“U drugoj trci obojica su startovali dobro, a Đani je uradio izvanredan posao završivši drugi, jer treba uzeti u obzir to da je ovog vikenda imao dodatnih 20 kilograma u automobilu.”

Nikson je posebno pohvalio gostujućeg Lojhtera: “Beni se odlično uklapa u ekipu i sjajno je bilo raditi sa njim. Imao je zaista snažnu želju da dođe do rezultata i imao je fantastičan pristup. U naš tim je dobrodošao u svakom trenutku!”