Bizarno: Tri automobila na otvaranju TCR Bliski Istok, obe trke osvojio Rene Minih

Na otvaranju treće sezone TCR šampionata Bliskog Istoka pojavila su se samo tri automobila, pa su prva dva sprinta regionalne serije bila verovatno najčudnije trke ikada vožene pod TCR patronatom.

Na Dubai autodrom izašli su “honda sivik tajp R TCR” sa Reneom Minihom za volanom i dve “kupre TCR” sa DSG menjačima. Jedna pripada holandskom Red Kamel timu i vozio ju je Luk Brekers, a druga stiže iz garaže Zenge motorsporta i u njoj se trkao niko drugi do vlasnik tima Zoltan Zenge.

Minih je dominirao takmičarskim (ili “takmičarskim”) vikendom. U kvalifikacijama je osvojio pol-poziciju krugom u vremenu 1:46.087, Brekers je kasnio 1,4 sekunde, a Zenge preko 5 sekundi.

U prvoj trci, Minih je utekao pratiocima i vozeći 2 sekunde po krugu brže od Brekersa prvi je prošao kroz cilj posle 17 krugova. Holanđanin je zaostajao 37,2 sekunde, a Zenge je na ukupnu distancu bio 54,4 sekunde sporiji od nemačkog pilota/vlasnika ekipe.

Inverzija plasmana s cilja trke 1 dovela je Zengea na pol-poziciju, Miniha na treće mesto, a Brekersa u sredinu. U odnosu snaga ove trojice pilota to nije promenilo ništa: mađarski mag turing trkanja već je u prvom krugu izgubio i vođstvo i drugu poziciju, a Nemac i Holanđanin otišli su svojim putevima.

Na cilju je poredak bio isti kao u prvom sprintu, s tim što je Minih diktirao još jači tempo i izvezao najbrži trkački krug vikenda. Brekersu je pobegao na konačnih 42,587 sekundi, dok je Zenge na distancu od 17 krugova zabeležio zaostatak od jednog minuta i deset sekundi.

Posle ovakvog vikenda, Minih je lider regionalne serije sa 55 poena, Brekers ima 40, Zenge 33. Svoj trojici je i subota takmičarski dan, jer tada sa kopilotima voze šestočasovnu trku koja se boduje za bliskoistočnu 24H seriju.

TCR Bliski istok organizovan je i u prethodne dve sezone, kada je takođe umeo da kuburi sa dužinom startne rešetke, ali nikad kao ovog januara u Dubaiju.

Regionalnu seriju su u prethodnim izdanjima osvajali Džoš Fajls u “hondi sivik” i Luka Engstler u “folksvagen golfu”, a u njoj su nastupali i Đakomo Altoe, Mato Homola, Mikela Čeruti, Davit Kadžaja, Martin Riba, Lorenco Velja i Đordi Oriola.

Druga runda tekuće sezone zakazana je za 1. i 2. februar na Jas marini, a treća za 7. i 8. februar, ponovo na Dubai autodromu.