Dvostruka pobeda Honde na Dejtoni, Audiju najniži stepenik podijuma

LAT Images © 2019, Michael L. Levitt

Četvoročasovna trka IMSA Mišlen čelendž serije na Dejtona spidveju završena je dvostrukim trijumfom “hondi sivik tajp R TCR” u TCR klasi.

Pobednički dvojac ekipe LA Honda u sastavu O’Gorman-Blekstok prešla je 100 krugova u vremenu 4:01:00.519 i kroz cilj je prošla 1,605 sekundi ispred timskih kolega, tandema Pombo-La Mara.

Na najniži stepenik pobedničkog postolja dospela je posada “audija RS 3 LMS” #23, koju su činili Galante-Vans-Salinski. Oni su završili 5,870 sekundi iza pobednika i poslednji u istom krugu s njim.

Trka je imala osmoricu različitih lidera i obilovala je preticanjima i kontaktnim bitkama.

Početnih pola sata na čelu je proveo Aleks Popov u “alfa romeo đulijeti”, a posle prve ture zaustavljanja u boksu dvostruko vođstvo preuzeli Li Karpentije i vlasnik pol-pozicije Majkl Džonson u “audijima”. Međutim, posle sedamdesetak minuta – 28 krugova vožnje – ova dvojica su se sudarila na šikani Autobuska stanica i završila svoj nastup na Dejtoni.

U drugom satu borbu za vrh vodili su Blekstok u “hondi” i Galante u “audiju”, koji su se nekoliko puta smenjivali na čelu TCR klase, ali su privremeno pali u plasmanu posle trećeg pit-stopa.

Treći sat trke obeležio je četvoromeč para “hondi”, “hjundaija” i “alfe”, a u poslednji sat četvorica najbolje rangiranih ušla su vozeći u intervalu od samo jedne sekunde, u poretku: “honda”, “honda”, “audi”, “alfa”.

Situacija se raščistila na restartu – “sivik” #84 otišao je po benzin, Pombo je preuzeo vođstvo, a Popov je prestigao Vansov “audi” i ušao u duel za prvo mesto.

Samo 35 minuta pre karirane zastave, Popov i “đulijeta” su se vratili na vrh, ali je italijanski automobil usporio u oblaku dima i odustao.


LAT Images © 2019 Jake Galstad

Samo deset minuta su Lamb i “honda” proveli u vođstvu, a zatim su morali u boks zbog gumi-defekta. Čelnu poziciju je nasledio “audi”, kome su se približavale zahuktale “honde” tima iz Los Anđelesa. Odluka o pobedniku pala je na poslednjem restartu, posle kojeg su japanski automobili savladali auto sa četiri prstena i tako uspostavili konačan poredak.

Kao četvrta i s krugom zaostatka rangirana je “honda” #84 tima Atlanta spidvorks, u vreme karirane zastave poslednji aktivni od 14 TCR automobila, koliko je u trci startovalo.

“Najteže mi je bilo da se klonim nevolja i sačuvam auto jer su se momci trkali žestoko”, ispričao je Tom O’Gorman, kome je ova pobeda bila treća u poslednjih sedam IMSA čelendž trka. “Da ste mi posle kvalifikacija rekli da ćemo završiti na vrhu podijuma, ne bih vam verovao. Mnogo smo radili tokom noći i momci iz LA Honde bili su briljantni. Trka je bila ozbiljan izazov, pazili smo na sebe do kraja, našli smo se u vođstvu i sve nam se složilo.”

Četvoročasovna trka na Dejtona spidveju bila je i prva od deset rundi IMSA Mišlen čelendž serije, čija je sledeća stanica Sebring, 15. marta.