Bjerku pol-pozicija u Marakešu, Mihelis u ozbiljnim problemima sa automobilom

Photo Francois Flamand / DPPI

Da će prva sezona Svetskog kupa turing automobila biti više nego uzbudljiva pokazale su prve 40-minutne kvalifikacije prvog trkačkog vikenda u Maroku.

Sa pol-pozicije startovaće prošlogodišnji WTCC šampion Ted Bjerk u, sad je već jasno, superiornom “hjundaiju i30 N”.

Pred početak kvalifikacija kiša je stala, pa se staza prosušila i timovi su odlučili da startuju na slikovima.

Mihelisov “hjundai” detaljno je pregledan posle drugog treninga, utvrđeno je da je problem bio elektronika, a iz njegove ekipe su rekli da su promenili više delova kako bi Mađar mogao da startuje.

Na početku su svi vozili kao u formacijskom krugu, jer je u WTCR zabranjeno korišćenje grejača za pneumatike. Posle prvih brzih krugova, Haf i Benani su izbili na čelo, ali je bilo jasno da vremena 1,28:173 i 1,28:491 neće biti dovoljna za visok plasman.

Tarkvinijev brzi krug na polovini sesije od 1,25:446 dugo niko nije mogao da nadmaši, a onda je to vreme počelo rapidno da pada iz kruga u krug.

Mihelis je prvi spustio letvicu ispod 1,25, a u jednoj sekundi je bilo samo sedam vozača. Međutim, Mađar je u sledećem brzom krugu u prvom sektoru ispustio gomilu ulja koje se zapalilo i brzo je parkirao svoj “hjundai”. Prema snimku iz kokpita, deluje da je u pitanju kvar motora, ali to nije potvrđeno.

Posle prekida, vozači su se žalili da i dalje ima puno ulja na stazi, a samo je Bjerk uspeo da nadmaši Mihelisovo vreme kruga (1,24:698) i tako do kraja osvoji pol-poziciju za prvu trku.

Provizorno, Mihelis bi trebalo da startuje drugi, ispred timskog kolege Tarkvinija i TCR šampiona Vernea.

Najveće iznenađenje priredio je Filipi, koji će startovati sa sedme pozicije iza Hafa, a ispre Gerijerija.

BTCC šampion Šeden pravio je svakakve ludorije tokom kvalifikacija, ali je njegovo osmo osvojeno startno mesto više nego sjajno, s obzirom na činjenicu da se nikad nije trkao ni na jednoj uličnoj stazi.

Deveti će startovati ljubimac domaće publike Benani, dok je Miler uspeo da se kvalifikuje tek kao deseti.

Prva trka počinje u 18 časova uz prenos na Fejsbuk stranici FIA WTCR.

2 Comments

  1. Kao što sam i previđao, jako slab grid u ovoj sezoni za WTCR ! Znam da svi pričaju kako je kao “nikad bolje”, ali nije to baš tako. Tu su uglavnom klasični WTCC klase igrači, cirka 10-ak njih, plus imamo SAMO JEDNOG pravo TCR ime a to je VERNE ! Nemamo Kominija. Nemamo Borkovića, nemamo Tašija, nemamo Neša….Morbideli je odavno u padu, njega ne računam. Nemamo ni jedno novo ime, nekog mladog. Bogataši iz Beneluksa su ispopunjavali grid a nisu klasa, razni Ferviši i ostali. Ok, biće 10-ak igrača gde bukvalno svako može na titulu, pogotovo što imamo 3 trke, ali imamo 15-ak autsajdera ! I to sve zbog 150.000 EUR cene za sedište.

Comments are closed.