BMW na čelu tabele u tri BTCC kategorije

Posmatraju li se pojedinačne pobede na sedmoj rundi Britanskog turing šampionata, automobili sa prednjim pogonom – “honda” i “ford” – trijumfovali su rezultatom 2:1 nad favorizovanom zadnjom vučom, čiji je predstavnik u ovom slučaju bio “subaru”.

Ipak, najkorisnije rezultate na Nokhilu postigao je BMW pilot Sem Tordof. Nije osvojio nijednu trku, ali su mu dva druga i jedno peto mesto, uz bonus bodove za krugove provedene u vođstvu, omogućili zavidan ukupni skor od 46 poena i lansirali su ga na vodeću poziciju u generalnom.

“Vikend je sjajno ispao, osvojio sam puno bodova i povratio vođstvo, čak ga i malo povećao”, ispričao je Tordof. “Posle trke 1 malo smo doterali set-ap automobila i on je tad postao druga zverka. Plejto se mučio s gumama i to mi je dalo šansu. Držao sam priključak s njim, a zatim sam sledio Meta Nila u napadu na ukosnici, dok u trećoj trci nisam mogao da pronađem put pored Meta Džeksona.”

“U šampionatu ima još mnogo da se vozi, pa sada ne razmišljamo mnogo o budućnosti i dugoročnim izgledima. Nastavljamo da osvajamo poene i desiće se šta se desi. Postojanost – to je osobina koja stvara šampione. Brzi smo, auto je dobar i dobri smo i sa dodatom težinom, a to je od ogromne pomoći. U dobroj sam formi, ali do kraja je ostalo još mnogo”, zaključio je lider serije.

f9be1dcc-2c60-4faa-a321-b58Najbolja priča vikenda jeste Plejtoova pobeda u trci 1, postignuta s pol-pozicije, a u 500. BTCC startu vozača “subarua levorg”. Džejson je taj rezultat upotpunio parom trećih mesta u nedeljnim vožnjama 2 i 3. On je 11. ovogodišnji osvajač trke u šampionatu, čime je izjednačen dosadašnji rekord kategorije u broju različitih slavljenika.

“Pre ovog vikenda nisam se upuštao u razmišljanja o bilo kakvim brojevima”, kazao je dvostruki BTCC šampion. “Ipak, misli mi se vraćaju na vreme kada je sve ovo počelo: mučio sam se u jednosedima, bez novca i saletao ser Frenka Vilijamsa. Pet stotina trka docnije, evo nas kako i dalje pobeđujemo.”

“Svako od nas u timu želeo je da bude prvi koji će osvojiti trku za Subaru. Koliko je to značilo meni? Bilo je svejedno sjajno što su automobili pobeđivali, ali sam u kokpitu bio razumljivo razočaran. Mene je u ovom šampionatu tek trebalo da krene”, prokomentarisao je Plejto, s 53 boda daleko najuspešniji trkač na Nokhilu, sada sedmi u generalnom.

ce0b0e09-f692-4de4-9cc1-f7fKao i njegov rival iz fabričkog Subarua, Hondin as Met Nil dokazao je koliko se iskustvo na Nokhilu isplati. Trostruki BTCC prvak osvojio je po redu drugu, a najuzbudljiviju i najneizvesniju trku vikenda, spojivši brzinu i hladnokrvni oportunizam. Posle Škotske, u kojoj je uknjižio 40 bodova, on je nabliži pratilac vodećeg u prvenstvu, sa deficitom od samo 9 poena.

“Ne znam šta bih kazao. U jednom trenutku bih pomislio da imamo šansu, a u sledećem da nemamo apsolutno nikakvu”, osvrnuo se Nil na svoj treći trijumf u 2016. “Rano sam se zaglavio iza Endija Džordana, ali se sve promenilo kad sam ga pretekao. Vozio sam iza Džejsona, on se borio sa Tordofom i počeo je da se muči s gumama. To mi je dalo šansu da napadnem. Sem je celog vikenda bio brz i kad je prošao Plejtoa, znao sam da je došao moj trenutak. Naš auto je bio sjajan od početka do kraja.”

Sa srećne pol-pozicije u trci 3, koju mu je doneo žreb, Met Džekson je poveo kolonu, čije čelo nije ispuštao tokom svih 27 krugova. U defanzivi bez ijedne greške, vozač “ford fokusa” zabeležio je i četvrti trijumf u sezoni i tako postao najtrofejniji BTCC pilot 2016.

d9cd95e5-089e-4288-8d18-2e2“To je bilo mega!”, utisak je vozača koji sada zauzima treće mesto u generalnom. “Nije bilo šanse da ikom prepustim tu pobedu, bio sam rešen da ona pripadne nama. Na Nokhilu je teško pobediti automobile sa zadnjim pogonom, na pisti ima mesta gde oni mogu da vas oduvaju i bilo je olakšanje kada sam video Roba Kolarda kako odustaje. Zatim me je sustigao Tordof, ali sam uspeo da ga zadržim za sobom.”

“Trka je bila fantastična, a bitka naporna, jedna od najtežih koje sam uopšte vodio. Bili smo u prednosti u prvom sektoru, ali je on zbog bolje trakcije bio brži na kontrapravcu, na Klark krivini i na ukosnici. Suština je bila u tome da mu pariram na pravim mestima i vozio sam gledajući u retrovizore Sem je vozio dobru i fer trku, odajem mu veliko priznanje na tome kako joj je pristupio”, pohvalio je Džekson najljućeg konkurenta u trci 3 i obećao da će sa oružjem koje mu stoji na raspolaganju dati sve od sebe u borbi za naslov, bez obzira na to što automobili sa zadnjom vučom umeju da deluju moćnije.

Potencijal za bolji rezultat u Škotskoj imao je i Kolin Turkington. Treće i četvrto mesto u prvoj i drugoj trci nisu verni odraz prikazane brzine, bezobzirniji napadi na timskog kolegu Plejtoa možda su mu mogli doneti i sjajnija odličja, ali takva vožnja naprosto nije stil pilota iz Alstera.

Ipak, Kolin je u trećoj nedeljnoj trci bio akter incidenta koji je iz igre izbacio Roba Kolarda, a njega samog osudio na “turističku” vožnju do 24. mesta na cilju. Turkington je proglašen krivim za sudar, zaradio je dva kaznena boda i usmenu opomenu, a Kolard je njegov potez nazvao amaterskim.

48725c7d-4209-40d3-94d2-4daSubaruov as ne smatra da mu pripada odgovornost za udes koji je i njega samog lišio dragocenih bodova, ali je prinuđen da je primi: “Krenuo sam s unutrašnje strane, Rob je u tom trenutku zatvorio prolaz, usledio je kontakt i obojica smo bili u nevolji. On smatra da je krivica moja, ja mislim da je mogao da mi ostavi još prostora i oko toga se nećemo složiti.”

Sada šesti u generalnom, 48 poena za liderom, Turkington je prvi put posle tri vezana vikenda završio BTCC rundu s povećanim zaostatkom na tabeli. Ipak, on ne smatra da ga sadašnji bodovni saldo isključuje iz kruga pretendenata na titulu: “Još nismo van igre. Iz ovog vikenda smo mogli da izvučemo mnogo više, tempo automobila se popravlja. Zadovoljan sam njegovim performansama, mogli smo da napredujemo čak i sa balastom. Šteta što nismo osvojili bodove i u trci 3, ali nastavićemo da se trudimo.”

Posle sedam od deset rundi Britanskog turing šampionata 2016, BMW vozač nalazi se na čelu u pojedinačnoj kategoriji, BMW zauzima prvu poziciju među proizvođačima, a njegov tim Vest Sari u lider je konkurenciji ekipa.

BTCC, plasman vozača posle 7 od 10 rundi sezone
1. Sem Tordof (BMW 125i M sport) 231
2. Met Nil (honda sivik tajp R) 222
3. Robert Kolard (BMW 125i M sport) 199
4. Gordon Šeden (honda sivik tajp R) 191
5. Met Džekson (ford fokus) 188
6. Kolin Turkington (subaru levorg GT) 183
7. Džejson Plejto (subaru levorg GT) 178
8. Endrju Džordan (ford fokus) 171
9. Džek Gof (BMW 125i M sport) 170
10. Tom Ingram (tojota avensis) 163
11. Adam Morgan (mercedes benc A-klasa) 158
12. Ešli Saton (MG6GT) 126