BMW vraća Seriju 3 u Britansko turing prvenstvo

Verovatno najuspešniji model u istoriji turing trkanja, “BMW” serije 3, ove sezone se vraća na staze u Britanskom turing šampionatu.

Vest Sari rejsing projektovao je i izradio novi trkački model na osnovi sedme generacije putničkog automobila i on će biti novo oružje Tima BMW i Pirtek rejsinga.

Tri “BMW-a 330i M sport” voziće Kolin Turkington, Tom Olifant i Endrju Džordan.

BMW modeli serije 3 osvajali su značajne turing šampionate na svim kontinentima. Samo u glavnom prvenstvu na Ostrvu, njima je pripalo pet vozačkih i tri proizvođačke titule u periodu od 1988. do 2009. godine.

Seriju 3 je od 2013. nasledio model “125i M sport”, koji je doneo još dva vozačka, četiri timska i tri proizvođačka naslova, 36 pobeda i 116 podijuma, čime je postao najuspešniji auto Vest Sari rejsinga.

A Turkington je najuspešniji BMW BTCC pilot. On je sve tri svoje titule osvojio s bavarskim brendom, za koji je upisao i 31 od svojih 46 pobeda u takmičenju. Od njega se očekuje da bude prva violina BMW kampanje u 2019.

Povodom dolaska novog modela u šampionat, Kolin je rekao: “Predsezona ne može da bude mnogo bolja od ove. Prvu vozačku titulu osvojio sam 2009. sa BMW 3 serijom, sada počinjemo novo poglavlje s novim modelom sedme generacije. Projekat je uzbudljiv i daje veliku motivaciju već posvećenom i nadahnutom timu.”

“Inženjerski tim u centrali ima puno posla, oni prave i razvijaju automobile za novu sezonu, ali imaju znanja da taj posao uspešno obave. Novi putnički model izgleda izvanredno, a trkački auto će biti nešto sasvim novo na sceni.”

Povratak Serije 3 na sportsku scenu podudara se sa komercijalnim debijem sedme generacije putničkog modela, istorijski globalnog bestselera bavarskog proizvođača.

“Oduševljeni smo što vraćamo BMW seriju 3 u BTCC. Postigli smo lepe uspehe s modelom pete generacije između 2007. i 2012, nestrpljivi smo da vidimo za šta je sposobna najnovija verzija. Pred nama su mnogo teškog posla i bezbrojni radni sati, ali smo svi ubeđeni da ovaj automobil možemo da načinimo pobedničkim i da ga postavimo na mesto gde pripada, na vrh najveće britanske trkačke serije”, izjavio je Dik Benets, direktor Vest Sari rejsinga.

Takmičarski “BMW 330i M sport” prvi put će biti prikazan javnosti na BTCC medija danu 27. marta. Trkački debi sleduje mu 6/7. aprila na otvaranju šampionata na Brends Heč Indi stazi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*